1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Comisia Europeană propune prelungirea planului Juncker

Comisia Europeană a propus miercuri prelungirea aplicării 'planului Juncker' dincolo de anul 2018, după ce a apreciat că bilanţul acestei iniţiative de relansare a investiţiilor în blocul comunitar este foarte pozitiv, conform evaluării efectuate la doi ani de la prezentarea ei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

01 iun, 2016 | Agerpres

'Fondul european pentru investiţii strategice creează locuri de muncă şi stimulează investiţiile în economia reală în fiecare zi. Din acest motiv propunem să fie prelungit şi după anul 2018', a afirmat într-un comunicat preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

Planul Juncker, al cărui obiectiv este relansarea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă în Europa, ar trebui să permită mobilizarea unor investiţii în valoare totală de 315 miliarde de euro în perioada 2015-2018 prin intermediul Fondului pentru Investiţii Strategice (FEIS).

Acest fond a fost finanţat de bugetul european şi de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) cu suma iniţială de 21 de miliarde de euro şi este completat mai departe de investitori privaţi care doresc să finanţeze proiecte în sectoare precum energia, infrastructura sau cercetarea.

La prezentarea primului bilanţ, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a precizat că '100 de miliarde de euro au fost deja investite în economia reală europeană, prin 64 de proiecte, iar aproape 150.000 de întreprinderi mici şi mijlocii au beneficiat de noi surse de finanţare'.

O opinie critică a venit însă dinspre eurodeputaţii Verzi, care estimează că 'miracolul economic nu s-a produs'. 'Prost conceput, planul Juncker nu este decât o relocare de fonduri deja angajate şi nu poate rezolva problema deficitului structural de investiţii atât în sectorul public, cât şi în cel privat', apreciază Verzii într-un comunicat referitor la acest proiect.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO