Comisia Europeană propune un plan pentru adaptarea vaccinării în faţa mutaţiilor coronavirusului

Comisia Europeană, criticată pentru rateurile vaccinării anti-COVID-19, a dezvăluit miercuri un plan ce are în vedere supravegherea mutaţiilor coronavirusului SARS-CoV-2, accelerarea aprobării vaccinurilor care să combată aceste mutaţii şi sporirea capacităţilor de producţie a vaccinurilor în Europa, relatează AFP.
Economica.net - mie, 17 feb. 2021, 13:59
Comisia Europeană propune un plan pentru adaptarea vaccinării în faţa mutaţiilor coronavirusului

Executivul european propune un proiect de ”bio-apărare”, denumit ”Hera Incubator”, menit să frâneze răspândirea noilor variante ale coronavirusului, care provoacă îngrijorare din cauza contagiozităţii crescute şi posibilei rezistenţe la vaccinurile anti-COVID-19 deja create.

Iniţiativa, care va asocia instituţii, companii din sectorul biotehnologiilor şi organisme de cercetare, va avea un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice şi creşterii activităţii de secvenţiere a genomului virusului, cu obiectivul ca în cel puţin 5% din testele de COVID-19 pozitive să fie efectuată această secvenţiere, astfel încât mutaţiile să fie detectate timpuriu.

Alte circa 150 de milioane de euro vor fi alocate intensificării cercetării şi sporirii schimbului de date despre noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Criticată mai ales pentru întârzierile semnificative în livrarea vaccinurilor pe care le-a contractat în numele statelor UE, Comisia Europeană încearcă acum să ia iniţiativa pentru a garanta aprovizionarea cu eventuale versiuni îmbunătăţite ale vaccinurilor, care să fie mai eficiente împotriva mutaţiilor virusului.

Executivul european va încerca astfel să ”actualizeze” contractele deja semnate cu producătorii de vaccinuri sau să încheie contracte noi pentru a susţine dezvoltarea vaccinurilor noi sau modificate. Pentru aceasta este nevoie ca fabricanţii să-i prezinte ”un plan detaliat şi credibil despre capacităţile lor de a produce aceste vaccinuri în UE, cu un calendar fiabil”, precizează Comisia Europeană, adăugând că este dispusă să ”examineze surse de aprovizionare din afara UE dacă este necesar”.

După ce companiile farmaceutice au invocat în ianuarie diverse probleme de producţie pentru a justifica întârzierile, Comisia Europeană doreşte ca de acum înainte ”să colaboreze strâns cu fabricanţii pentru a-i ajuta să-şi monitorizeze lanţurile de aprovizionare şi să-şi soluţioneze dificultăţile de producţie”.

Această sarcină îi va reveni ”grupului de lucru” recent creat sub conducerea comisarului european pentru piaţă internă, Thierry Breton, şi însărcinat cu aspectele industriale ale producţie de vaccinuri, în timp ce un nou proiect, denumit ‘EU-FAB’, are în vedere constituirea ”unei capacităţi de rezervă” pentru producţia farmaceutică în caz de urgenţă.

În fine, pentru autorizarea unor versiuni îmbunătăţite ale vaccinurilor deja create, laboratoarele farmaceutice vor putea primi undă verde din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) fără a mai fi nevoie să treacă prin toate etapele procesului de certificare, oferind doar datele suplimentare necesare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...