Comisia Europeană publică strategia pentru aplicarea Mecanismului de redresare, de 672,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a anunţat joi că a stabilit orientări strategice pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă în cadrul Strategiei sale anuale privind creşterea durabilă pentru 2021, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 17 sept. 2020, 10:35
Comisia Europeană publică strategia pentru aplicarea Mecanismului de redresare, de 672,5 miliarde de euro

Mecanismul este principalul instrument de redresare, aflat în centrul NextGenerationEU, şi va sprijini eforturile UE de a ieşi mai puternică şi mai rezilientă din criza actuală. Prin intermediul mecanismului se va oferi o sumă fără precedent, de 672,5 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi şi granturi ce vor fi concentrate în primii ani, esenţiali pentru redresare.

Prin publicarea strategiei se lansează ciclul semestrului european din acest an. În cadrul strategiei anuale precedente, Comisia a lansat o nouă politică de creştere bazată pe Pactul verde european şi pe conceptul de sustenabilitate competitivă. Strategia din acest an se înscrie pe deplin în continuitatea celei de anul trecut. Cele patru dimensiuni – sustenabilitatea mediului, productivitatea, echitatea şi stabilitatea macroeconomică – identificate în strategia de anul trecut ar trebui să rămână principiile directoare ale planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre şi ale programelor lor naţionale de reformă şi investiţii. Aceste priorităţi se află în centrul semestrului european, garantând că noua agendă pentru creştere economică contribuie la consolidarea fundaţiilor unei redresări ecologice, digitale şi durabile.

Pentru a beneficia de acest mecanism, statele membre ar trebui să prezinte proiecte de planuri de redresare şi rezilienţă în care să descrie agendele naţionale de investiţii şi reforme în conformitate cu obiectivele de politică ale UE menţionate mai sus. Planurile de redresare şi rezilienţă ale statelor membre ar trebui să abordeze, de asemenea, provocările în materie de politică economică stabilite în recomandările specifice fiecărei ţări din ultimii ani şi, în special, în ciclurile 2019 şi 2020. Planurile ar trebui, de asemenea, să permită statelor membre să îşi consolideze potenţialul de creştere economică, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială şi să facă faţă tranziţiei verzi şi celei digitale.

De asemenea, Comisia a prezentat statelor membre orientări suplimentare cu privire la cele mai bune modalităţi de a-şi prezenta planurile de redresare şi rezilienţă, precum şi un model standard de plan.

Pe baza relevanţei lor în toate statele membre, a investiţiilor de foarte mari dimensiuni necesare şi a potenţialului acestora de a crea locuri de muncă şi creştere economică şi de a culege roadele dublei tranziţii verzi şi digitale, Comisia încurajează ferm statele membre să includă în planurile lor investiţii şi reforme în următoarele domenii emblematice: accelerare (acordarea de întâietate tehnologiilor curate perene şi accelerarea dezvoltării şi utilizării surselor regenerabile de energie), renovare (îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice şi private), reîncărcare şi realimentare (promovarea unor tehnologii curate, viabile pe termen lung, pentru a accelera utilizarea unor staţii de transport, încărcare şi realimentare durabile, accesibile şi inteligente şi pentru a extinde reţeaua de transport public), conectare (introducerea rapidă a serviciilor rapide în bandă largă în toate regiunile şi gospodăriile, inclusiv a reţelelor de fibră optică şi a reţelelor 5G).

Alte investiţii şi reforme sunt necesare pentru modernizare (digitalizarea administraţiei şi a serviciilor publice, inclusiv a sistemelor judiciare şi de asistenţă medicală), extindere pe scară largă (creşterea capacităţilor de cloud de date industriale în Europa şi dezvoltarea celor mai puternice, de vârf şi sustenabile procesoare), recalificare şi perfecţionare (adaptarea sistemelor de învăţământ pentru a sprijini competenţele digitale şi educaţia şi formarea profesională pentru toate vârstele).

Punerea în aplicare a mecanismului va fi coordonată de Grupul operativ pentru redresare şi rezilienţă al Comisiei, în strânsă cooperare cu Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare. Un comitet director condus de preşedintele CE, Ursula von der Leyen, va oferi grupului operativ o orientare politică, ceea ce va contribui la o punere în aplicare coerentă şi eficace a mecanismului.

„Mecanismul de redresare şi rezilienţă se află în centrul instrumentului NextGenerationEU, fiind soluţia-cheie pentru a transforma în oportunităţi pe termen lung provocările imediate generate de pandemia de coronavirus. Statele membre au nevoie de orientări clare pentru a ne asigura că bugetul de 672 de miliarde EUR al mecanismului este investit atât pentru redresarea economică imediată a Europei, cât şi pentru o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii pe termen lung. Astăzi prezentăm aceste orientări şi suntem pregătiţi să sprijinim statele membre în elaborarea strategiilor lor naţionale”, a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

La rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a declarat: „Astăzi publicăm strategia privind politicile economice şi sociale pentru anul următor, ce marchează startul semestrului european. Ar trebui să continuăm să sprijinim lucrătorii şi întreprinderile pe durata crizei, ţinând seama, în acelaşi timp, de menţinerea sustenabilităţii fiscale pe termen mediu. Tot astăzi, le oferim orientări suplimentare statelor membre care îşi pregătesc planurile de redresare şi rezilienţă şi propunem şapte iniţiative emblematice pentru a avansa în ceea ce priveşte redresarea ecologică şi digitală şi pentru a investi în capitalul uman. Invităm, acum, Parlamentul European şi Consiliul să ajungă rapid la acordul final privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă, astfel încât fondurile să poată fi distribuite la începutul anului viitor. Timpul este esenţial în cazul unei crize.”

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...