Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei

Italia şi Germania au primit marţi undă verde din partea Comisiei Europene pentru planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, a căror valoare combinată depăşeşte 200 de miliarde de euro, transmite dpa, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 22 iun. 2021, 20:43
Comisia Europeană și-a dat acordul pentru planurile de redresare și reziliență ale Italiei și Germaniei

„Este o zi de mândrie pentru ţara noastră”, a declarat prim-ministrul italian Mario Draghi, citat de AFP, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din studiourile legendare ale Cinecitta de la Roma, cetatea cinematografiei italiene.

Italia, cel mai mare beneficiar al mega-planului de relansare european de 750 de miliarde de euro, va primi în total 191,5 miliarde de euro, dintre care 68,9 miliarde în granturi.

Citește și: https://www.economica.net/comisia-europeana-a-aprobat-pnrr-ul-slovaciei_518010.html

Planul de relansare italian „va avea un impact de circa 1,5 – 2,5 puncte din PIB şi ar urma să creeze peste 240.000 de noi locuri de muncă în Italia până în 2026”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Vizita sa la Roma se înscrie în cadrul turneului în Europa, început miercuri în Spania şi Portugalia, pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă.

Şocul pandemiei asupra economiei italiene a fost sever, provocând un recul de 8,9% al PIB anul trecut şi cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.

Cea mai mare parte a planului italian este dedicată „Revoluţiei verzi”, cu o sumă de 68,6 miliarde de euro, în special pentru investiţii în energii regenerabile.

Altă prioritate, „digitalizare, inovare, competitivitate şi cultură”, beneficiază de 49,2 miliarde de euro mai ales pentru a asigura conexiune la internet de ultimă generaţie în toată peninsula, fără zone albe.

Cinecitta, care a cunoscut epoca de glorie în anii 1950 graţie celor mai mari nume ale cinematografiei italiene şi superproducţiilor hollywoodiene, va primi 300 de milioane de euro dintr-un total de 6,68 miliarde de euro consacrate culturii şi turismului.

Puţin mai devreme în cursul zilei de marţi, Comisia Europeană a aprobat şi planul de redresare la Germaniei, de 25,6 miliarde de euro.

„Este cu adevărat un răspuns extraordinar la o criză extraordinară”, a declarat preşedinta executivului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit cancelarului, 42% din fonduri vor fi direcţionate spre proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu.

Spre exemplu, 2,5 miliarde sunt dedicate reabilitării energetice a clădirilor rezidenţiale, conform unui oficial european.

De asemenea, 52% din fonduri vor merge spre proiecte de digitalizare, dintre care unele se suprapun cu proiecte incluse şi la tranziţia verde.

Fiecare plan naţional validat de Comisia Europeană mai trebuie aprobat de Consiliul European, ceea ce este considerat o formalitate, în termen de patru săptămâni, astfel încât primele fonduri să fie deblocate în iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Compania chineză CATL plănuiește să construiască în Ungaria o fabrică de baterii electrice, în care va investi 7,3 miliarde de euro
Compania chineză CATL plănuiește să construiască în Ungaria o fabrică de baterii electrice, în care va investi 7,3 ...
Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro, în condiţiile în care cel mai mare producător mondial de......
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite până la temperatura de 19 grade Celsius, pentru a se economisi energia
Clădirile publice din Germania vor fi încălzite până la temperatura de 19 grade Celsius, pentru a se economisi energia
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), a anunţat vineri noi reglementări pentru a se economisi energie, pe ...
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea pieței
PSD respinge propunerea de diminuare a schemei de compensare a preţurilor la energie și susține, în schimb, reglementarea ...
Partidul Social Democrat nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie şi consideră că soluţia ...
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
100 de troleibuze în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat licitație pentru achiziția a 100 de troleibuze, după eșecul contractării ...