Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2016 la 5,2%

Comisia Europeană a revizuit în urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creşterea economiei româneşti în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,9% în 2017 şi să ajungă la 3,6% în 2018, conform previziunilor economice de toamnă publicate miercuri.
Economica.net - mie, 09 nov. 2016, 11:53
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2016 la 5,2%

Estimările au fost revizuite în urcare faţă de previziunile din primăvară, când Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra un avans de 4,2% în 2016 şi unul de 3,7% în 2017.

‘Creşterea reală a PIB este în prezent una din cele mai mari din UE şi este preconizat să rămână robustă în următorii ani, sprijinită de relaxarea fiscală şi majorările de salarii. Inflaţia este de aşteptat să crească pe măsură ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor dispărea. Deficitul guvernamental este estimat să crească considerabil din cauza reducerilor de taxe şi majorărilor de salarii în sectorul public’, se arată în raportul CE.

În ceea ce priveşte deficitul public, CE se aşteaptă ca politicile pro-ciclice să ducă la creşterea semnificativă a acestui indicator din cauza reducerilor de taxe şi a majorării cheltuielilor. Conform noilor estimări, deficitul public ar urma să crească în 2016 până la 2,8% din PIB, de la 0,8% din PIB în 2015, urmând să continue să se deterioreze până la 3,2% din PIB în 2017 şi să rămână la acest nivel şi în 2018, plecând de la ipoteza că politicile nu vor modifica.

‘Această prognoză nu ia în calcul noile iniţiative legislative care sunt analizate în prezent de Parlament. Acestea includ o creştere semnificativă a pensiilor, o reducere de 5% a contribuţiilor sociale şi eliminare a aproximativ 100 de taxe şi impozite. Aceste iniţiative reprezintă principalul risc în jos la adresa prognozei fiscale’ avertizează Comisia Europeană.

Potrivit prognozelor CE, deficitul de cont curent al României ar urma să se dubleze în acest an, ajungând la 2,2% din PIB, de la 1,1% din PIB în 2015. Deficitul de cont curent va continua să crească în următorii doi ani la 2,6% din PIB în 2017 şi 2,8% din PIB în 2018.

În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că aceasta va ajunge la minus 1% în 2016, faţă de minus 0,4% cât estima în primăvară. În schimb, prognoza de inflaţie pentru 2017 a CE a fost revizuită semnificativ în sus până la 1,8%, de la minus 0,6% în primăvară, Executivul comunitar apreciind că presiunile inflaţioniste se acumulează ca urmare a dispariţiei efectelor precedentelor reduceri de taxe, a cererii interne solide şi a creşterii salariilor. În consecinţă, în 2018 inflaţia medie anuală în România ar urma să ajungă la 2,9%, faţă de 2,5% cât estima în primăvară.

La nivelul UE, previziunile de toamnă ale Comisiei mizează pe o creştere de 1,8% în acest an, neschimbat comparativ cu prognozele din primăvară, urmată de un avans de 1,6% în 2017, în scădere uşoară faţă de estimările din primăvară care indicau un avans de 1,8%. Potrivit Executivului comunitar, toate statele membre vor profita de actuala revenire însă este de aşteptat ca această creştere să rămână inegală la nivelul întregii UE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor
 Tot mai mulţi angajatori sunt mai atenţi la competenţele de comunicare şi de rezolvare a problemelor decât la competenţele ...
Iohannis: România va dezvolta centralele nucleare şi reţeaua de gaz metan. Excelent ar fi să fie finanţate din bani de la UE
Iohannis: România va dezvolta centralele nucleare şi reţeaua de gaz metan. Excelent ar fi să fie finanţate din bani ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că România va dezvolta centralele nucleare şi reţeaua de gaz natural, ...
România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 35 de judeţe şi Bucureşti, cu şase ...