1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Comisia Europeană va implementa reguli comune pentru folosirea aplicațiilor mobile de monitorizare a extinderii pandemiei noului coronavirus

Uniunea Europeană elaborează reguli comune pentru utilizarea aplicaţiilor mobile pentru a monitoriza răspândirea noului coronavirus, cu scopul de a folosi mai bine tehnologia şi a oferi un răspuns la îngrijorările privind prelucrarea datele personale, transmite miercuri Reuters, citată de Agerpres.

08 apr, 2020 | Agerpres

Strategia coordonată intervine după ce mai multe state din Uniunea Europeană au elaborat o serie de aplicaţii, ceea ce a atras critici din partea unor organizaţii pentru drepturile omului care se tem că strângerea de date în masă s-ar putea permanentiza în lipsa unui control strict.

Comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova (foto), a afirmat miercuri că o măsură comună la nivelul UE ar oferi o soluţie eficientă.

''Susţin deplin o abordare europeană pentru utilizarea aplicaţiilor mobile şi a datelor mobile în răspunsul la pandemia de COVID-19 în linie cu drepturile noastre fundamentale. Vom garanta că această abordare este transparentă, proporţională şi bazată pe încrederea oamenilor'', a spus Jourova.

Executivul UE a estimat că o abordare fragmentată şi necoordonată afectează grav eficienţa măsurilor de combatere a pandemiei, precum şi piaţa unică europeană şi drepturile şi libertăţile fundamentale. Va exista o metodologie pentru a monitoriza şi a evalua eficienţa aplicaţiilor mobile, interoperabilitatea acestora şi implicaţiile transfrontaliere şi pentru a vedea dacă ele respectă regulile privind securitatea, intimitatea şi protecţia.

Prima dimensiune a setului de reguli comune va constitui o abordare coordonată paneuropeană pentru utilizarea aplicaţiilor mobile pentru a le permite cetăţenilor să ia măsuri eficiente şi mai ţintite de distanţare socială. Ea va include specificaţii pentru a asigura eficienţa acestor aplicaţii din punct de vedere medical şi tehnic, sprijin pentru interoperabilitate, mecanisme de administrare pentru autorităţile medicale publice şi mecanisme pentru schimbul de informaţii.

A doua dimensiune este o abordare comună pentru modelarea şi prognozarea evoluţiei coronavirusului prin date de localizare mobilă anonimizate şi agregate, pornind de la cooperarea iniţiată cu operatorii de telefonie mobilă pe 23 martie 2020.
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO