Comisia Europeană va înfiinţa un grup care se va ocupa exclusiv de combaterea efectelor coronavirus

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni crearea unei echipe de răspuns la coronavirus în Uniunea Europeană (UE) ce va coordona acţiunile în domeniul economic, sanitar şi de mobilitate desfăşurate de la declanşarea focarului de COVID-19 în Europa, unde se aşteaptă ca epidemia să evolueze, relatează EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 02 mart. 2020, 13:55
Comisia Europeană va înfiinţa un grup care se va ocupa exclusiv de combaterea efectelor coronavirus

Această echipă de răspuns va aborda trei piloni ce regrupează sectoarele cele mai afectate de acest focar pe teritoriul european – răspunsul medical, mobilitatea şi economia – şi va fi constituită din serviciile a cinci comisari europeni competenţi în aceste domenii. Echipa europeană de răspuns va încerca să centralizeze coordonarea cu autorităţile statelor membre şi agenţii europene precum Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Reacţia la această provocare sanitară se va concentra pe prevenire, licitaţii pentru cumpărarea de echipamente medicale, măsuri de ajutor, informarea publicului şi previziuni, precum şi pe cooperarea cu ECDC şi cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a explicat Von der Leyen la o conferinţă de presă.

În materie de transport vor fi coordonate toate sfaturile de călătorie şi transport, precum şi spaţiul Schengen de liberă circulaţie, pe care nicio ţară nu prevede să-l restricţioneze deocamdată, în timp ce pilonul economic va aborda în profunzime impactul asupra turismului, comerţului şi situaţia macroeconomică în general.

„Fiecare ţară trebuie să se pregătească. Globalizarea şi-a pus amprenta peste tot. Deşi nu trebuie să ne lăsăm pradă panicii, situaţia probabil că se va înrăutăţi”, a spus comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic.

Preşedinta Comisiei a insistat: „Ne aflăm într-o situaţie foarte complexă care necesită acţiuni rapide şi o puternică coordonare la toate nivelurile şi sectoarele”.

Echipa de răspuns la coronavirus va concentra toată informaţia disponibilă privind răspunsul european la virus şi la extinderea focarului, precum şi informaţii generale, statistici şi linkuri către agenţiile de gestionare a crizelor şi va fi alcătuită din comisarii pentru Sănătate, Stella Kyriakides; Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic; Transporturi, Adina Valean; Interne, Ylva Johansson, şi Economie, Paolo Gentiloni.

Paolo Gentiloni a declarat că „impactul pe termen scurt asupra economiei chineze va fi probabil semnificativ”, mai ales asupra turismului, transporturilor, mobilităţii şi lanţurilor de aprovizionare în general, cu prăbuşirea exporturilor de materii prime din China şi repercusiuni asupra burselor.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că, deşi situaţia este „îngrijorătoare”, „nu este momentul pentru panică sau dezinformare” care duc la o creştere anxietăţii. „Trebuie să ne menţinem calmul şi concentrarea pentru a aplica măsurile de luptă împotriva acestei boli”, a spus Kyriakides care a precizat că a trimis o scrisoare tuturor miniştrilor europeni ai sănătăţii pentru a le cere „coordonare”.

Comisia Europeană nu a anulat deocamdată summitul China-UE, programat pentru 9 aprilie la Beijing.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Grupul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat marţi înlocuirea directorilor responsabili de cele trei divizii principale ...