Comisia Europeană verifică legea prin care terenul Romexpo va fi transferat gratuit din proprietatea statului în proprietatea CCIR UPDATE

După ce Parlamentul a legiferat transmiterea cu titlul gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de la Complexul expoziţional Romexpo, unde se vrea dezvoltarea unui proiect imobiliar gigant, la care va participa și dezvoltatorul ieșean Iulius, proprietarul Iulius Town din Timișoara sau Palas Iași, investitorul NEPI Rockcastle s-a oferit să cumpere terenul în cauză, iar acum Comisia Europeană verifică legea prin care terenul Romexpo ar urma să fie transferat gratuit din proprietatea statului.
Economica.net - lun, 09 nov. 2020, 11:25
Comisia Europeană verifică legea prin care terenul Romexpo va fi transferat gratuit din proprietatea statului în proprietatea CCIR UPDATE

„Ne dorim ca România să rămână o țară în care mediul de afaceri are garanția că se poate construi corect, cu respectarea legilor. Sunt peste 13 ani de când investim în România și ne pasă de ceea ce se întâmplă aici. Avem încredere că instituțiile naționale și europene competente vor susține concurența corectă între investitori și un mediu de afaceri sănătos”, afirmă oficialii NEPI Rockcastle în legătură cu subiectul.

Grupul NEPI Rockcastle își exprimă interesul de a oferi un preț Statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial. 

în iunie, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și compania ieșeană Iulius au anunțat că vor investi, în etape, 2,87 miliarde de euro, într-un proiect imobiliar major pe platforma Romexpo, care va include muzee și sală multifuncțională de evenimente, un nou parc și conexiuni urbane verzi, soluții de fluidizare a traficului, cel mai mare business district, 12.000 locuri de parcare, retail și lifestyle center și vor genera peste 30.000 de noi locuri de muncă și facilități pentru antreprenori locali.

Proiectul va ocupa circa 350.000 mp.

Romexpo ar deveni, spun cele două companii, singurul centru expozițional din Europa care va fi complet integrat într-un proiect cu funcțiuni mixte, contribuind la potențialul de evoluție sustenabilă și durabilă a Capitalei.

UPDATE

Grupul Iulius a precizat însă că asocierea cu grupul Iulius a demersului inițiat de NEPI Rockcastle este eronată și neaplicabilă, întrucât grupul nu are nicio calitate sau implicare în demersul legislativ la care se face referire. Modificarea Legii Camerelor de Comerț 335/2007, adoptată de Parlamentul României pe 3 septembrie 2020, conferă Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) dreptul de proprietate asupra terenului pe care se află în prezent Centrul Expozițional Romexpo, în vederea dezvoltării ulterioare.

Pentru o corectă informare a opiniei publice, facem precizarea fermă că grupul Iulius va plăti o taxă de superficie pentru utilizarea terenului, la valoarea de piață și în conformitate cu prevederile contractuale care vor fi agreate în parteneriatul cu CCIR, după ce va fi stabilit statutul juridic al terenului.

În acest context, inducerea ideii de obținere a unui presupus ajutor de stat de către grupul Iulius este în mod vădit eronată și poate dezinforma opinia publică.

Avem încredere deplină în justiția română și în autoritățile europene, precum și în capacitatea lor de analiză obiectivă, neinfluențabilă. Suntem implicați activ de peste 20 de ani în dezvoltarea durabilă a comunităților în care suntem prezenți, este ceea ce știm să facem mai bine și modul prin care contribuim la evoluția economică și socială a României.

Te-ar mai putea interesa și
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Dăianu: Criza financiară şi Pandemia au suit datoria publică la peste 47% din PIB la finele lui 2020
Criza financiară şi Pandemia au majorat datoria publică de la circa 15% din PIB în 2008 la peste 47% din PIB la finele lui 2020, iar o consolidare bugetară cu o rată de corecţie medie anuală......
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit o nouă specie de insectă. Au denumit-o după Simona Halep
Cercetătorii USAMV Cluj-Napoca au descoperit în județul Constanța o nouă specie de insectă pe care au numit-o Phlebotomus ...
Norvegia îşi va majora exporturile de gaze naturale spre Europa
Norvegia îşi va majora exporturile de gaze naturale spre Europa
Producătorul norvegian de petrol şi gaze Equinor şi partenerii săi au obţinut permisiunea de a-şi majora exporturile ...
Rafila: Autorităţile au încurajat transmiterea virusului prin neluarea de măsuri
Rafila: Autorităţile au încurajat transmiterea virusului prin neluarea de măsuri
Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că autorităţile au încurajat transmiterea noului coronavirus prin neluarea ...