Comisia Europeană vrea controale sistematice ale cetăţenilor UE la frontierele externe

Comisia Europeană a propus marţi o serie de măsuri pentru gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi protejarea spaţiului Schengen fără frontiere interne, printre care şi introducerea de controale sistematice ale cetăţenilor UE la graniţele externe, potrivit unui comunicat al CE.
Economica.net - mie, 16 dec. 2015, 07:31
Comisia Europeană vrea controale sistematice ale cetăţenilor UE la frontierele externe

Potrivit comunicatului, aceste propuneri vor contribui la gestionarea migraţiei într-un mod mai eficace, la îmbunătăţirea securităţii interne a Uniunii Europene şi la protejarea principiului liberei circulaţii a persoanelor.

Comisia propune instituirea unui corp european de pază a frontierelor şi a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasă şi partajată a frontierelor externe. Pentru a spori şi mai mult securitatea cetăţenilor Europei, Comisia propune, de asemenea, introducerea de controale sistematice în bazele de date relevante în cazul tuturor persoanelor care intră în spaţiul Schengen sau ies din acesta.

Pentru creşterea securităţii în spaţiul Schengen, Comisia prevede o modificare specifică a Codului frontierelor Schengen în vederea introducerii unor verificări sistematice obligatorii ale cetăţenilor UE la frontierele externe terestre, maritime şi aeriene. Verificarea obligatorie a cetăţenilor UE se va efectua în baze de date precum Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate şi pierdute şi sistemele naţionale relevante, pentru a verifica dacă persoanele care sosesc nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi a securităţii interne.

De asemenea, propunerea insistă asupra necesităţii de a verifica datele biometrice din paşapoartele cetăţenilor UE în caz de îndoieli cu privire la autenticitatea paşaportului sau la legitimitatea deţinerii acestuia de către titular. Verificările vor fi obligatorii şi la ieşirea din Uniunea Europeană.

În principiu, deoarece controalele documentelor şi ale persoanelor pot fi desfăşurate în paralel, autorităţile ar trebui să fie în măsură să consulte bazele de date relevante fără a întârzia trecerea frontierei. Regulile prevăd o anumită flexibilitate în cazurile în care controalele sistematice ar putea avea un impact disproporţionat asupra fluidităţii traficului la frontieră. În astfel de cazuri, statele membre pot decide, pe baza evaluărilor riscurilor, să efectueze controale punctuale la anumite puncte de trecere a frontierelor terestre şi maritime. Evaluarea riscurilor este comunicată agenţiei, care poate examina modul în care se aplică excepţia în evaluarea vulnerabilităţii pe care o efectuează.

Verificările sistematice în bazele de date sunt realizate pe baza unui sistem de tip rezultat pozitiv/negativ (hit/no hit). Acest lucru înseamnă că, în cazul în care persoana nu prezintă niciun risc, controlul nu este înregistrat şi datele persoanei respective nu fac obiectul unei prelucrări suplimentare. Utilizând bazele de date în acest fel, nu se aduce atingere drepturilor persoanelor în ceea ce priveşte datele lor cu caracter personal decât într-o măsură foarte mică, justificată de obiectivele de securitate.

Propunerea de marţi vine ca răspuns la recentele atacuri teroriste din Paris şi la ameninţarea tot mai mare din partea luptătorilor terorişti străini.

Iniţiativa are loc de asemenea în contextul în care Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat săptămâna trecută o măsură ce ar spori controlul asupra călătorilor ce provin din cele 38 de ţări (majoritatea europene) care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriştii să pătrundă pe teritoriul american.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...