Comisia Europeană vrea mai mulţi poliţişti pentru creşterea siguranţei rutiere

Comisia Europeană şi-a exprimat regretul joi faţă de incapacitatea statelor UE de a reduce numărul de accidente rutiere mortale şi a solicitat mobilizarea unui număr suficient de poliţişti pentru a asigura controalele necesare, relatează AFP.
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 04:40
Comisia Europeană vrea mai mulţi poliţişti pentru creşterea siguranţei rutiere

„În fiecare zi 84 de persoane mor pe drumurile Uniunii Europene şi asta este inacceptabil” a declarat comisarul pentru Transporturi Siim Kallas în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Coliziunea dintre un microbuz şi un camion care a ucis opt persoane şi s-a soldat cu 10 răniţi, dintre care cinci în stare gravă în timpul nopţii de miercuri spre joi în sudul Poloniei vine să ne amintească de această realitate, a subliniat el.

Polonia este zona neagră a UE în materie de siguranţă rutieră, cu 109 morţi la un milion de locuitori în 2011, această cifră fiind cu 7 la sută mai mare în raport cu 2010, conform datelor publicate joi de Comisie.

„Principalele trei cauze de deces sunt alcoolul, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi încălcarea semnalelor de trafic”, a precizat Kallas.

„Regulile vor conta dacă sunt aplicate în teren”, a susţinut acesta. „Pentru asta avem nevoie de suficienţi poliţişti pentru a efectua controale şi astfel trebuie să acordăm resurse financiare”, a insistat acesta.

Sim Kallas şi-a manifestat îndoiala cu privire la acest ultim punct. „În această perioadă de austeritate bugetară, mi-ar place să fiu sigur de faptul că reducerile nu vor prejudicia acţiunile de siguranţă”, a declarat el.

Guvernul belgian i-a dovedit contrariul cu anunţul de joi a unei mari creşteri a amenzilor pentru nepurtarea centurii de siguranţă, mai ales pentru copii, şi sancţiuni sporite pentru conducerea în stare de ebrietate.

Nivelul permis de alcool în sânge a fost coborât la 0,2 grame pe litru pentru şoferii camioanelor, maşinilor şi taxiurilor şi costul minim al amenzilor a fost ridicat cu 20 de euro, „ce va servi la sporirea calităţii şi cantităţii controalelor”, a explicat secretarul de stat pentru Transporturi, Melchior Wathelet.

Comisarul Kallas a pus accentul de asemenea pe numărul victimelor accidentelor ce implică motociclete care este în creştere, contrar altor mijloace de transport.

El a recomandat să se interzică tinerilor să conducă motociclete puternice imediat după obţinerea permisului şi impunerea controalelor tehnice pentru motociclete.

Datele publicate joi de Comisie sunt încă provizorii, însă ele arată o relaxare îngrijorătoare a acţiunilor de siguranţă rutieră.

„Desigur, numărul morţilor rutiere a scăzut între 2010 şi 2011, însă această scădere este de doar 2 la sută într-un an, pe când în mod normal ea este de 6 la sută”, a arătat comisarul.

„Tendinţa chiar s-a inversat în unele state”, ca Germania, Suedia, Belgia, Luxemburg, Polonia, Estonia, Marea Britanie, Malta, Finlanda unde numărul morţilor a crescut între 2010 şi 2011, iar asta este „în mod special îngrijorător”.

Franţa rămâne în fruntea topului accidentelor rutiere, pe locul 11, cu 61 de morţi la un milion de locuitori faţă de 62 în 2010, de două ori mai mult ca Marea Britanie (32 pe un milion de locuitori) ale cărei drumuri sunt cele mai sigure din UE.

Statele UE au redus cu 43 la sută numărul morţilor rutiere între 2001 şi 2011, trecând de la o medie de 112 pe un milion de locuitori la 61.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...