Comisia Europeană vrea o revenire la „normal” a Spaţiului Schengen până la sfârşitul anului

Comisia Europeană a prezentat vineri un plan pentru o revenire la o funcţionare 'normală' a Spaţiului Schengen până la sfârşitul anului, atrăgând atenţia că prăbuşirea spaţiului de liberă circulaţie ar aduce pierderi economiei europene de până la 18 miliarde de euro pe an, relatează Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 04 mart. 2016, 13:41
Comisia Europeană vrea o revenire la

‘Obiectivul este de a se obţine până în decembrie ridicarea tuturor controalelor care au fost reintroduse la frontierele interne (în contextul crizei imigranţilor – n.r.), pentru a se putea reveni la o funcţionare normală a Spaţiului Schengen până la sfârşitul lui 2016’, a precizat executivul comunitar într-un comunicat în care sunt definite trei priorităţi: gestionarea frontierei externe a Greciei, stoparea politicii permisive şi o abordare europeană coordonată.

Uniunea Europeană se va reuni luni cu Turcia într-un summit extraordinar pentru a discuta despre mijloacele de a opri afluxul de imigranţi care a determinat unele state din Uniunea Europeană şi din Balcanii de Vest să impună controale stricte la frontieră. În acest context, Executivul UE a stabilit vineri un calendar pentru salvarea Spaţiului Schengen până în decembrie 2016, fără a propune însă noi măsuri.

La ora actuală, şapte state membre ale UE (Belgia, Danemarca, Germania, Ungaria, Austria, Slovenia, Suedia), precum şi Norvegia (care nu este stat membru al UE, dar care face parte din Spaţiul Schengen) au reintrodus din septembrie controale temporare la frontieră în urma crizei imigranţilor.

Într-un raport prezentat vineri, Comisia Europeană estimează că reintroducerea deplină a controalelor la frontiere în Spaţiul Schengen ar avea costuri directe de 5 până la 18 miliarde de euro pe an, la care s-ar adăuga alte costuri administrative într-o a doua etapă.

Sectorul transporturilor şi cel al turismului ar urma să fie primele afectate, precum şi persoanele care fac naveta dintr-o ţară în alta pentru a merge la serviciu.

Uniunea Europeană încearcă să implementeze o strategie comună pentru a limita afluxul de imigranţi înainte ca îmbunătăţirea vremii să ducă la creşterea numărului persoanelor care vor încerca să traverseze Marea Mediterană fugind de războaiele şi sărăcia din ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.

Un număr record de 1,255 milioane de persoane au solicitat azil în Uniunea Europeană în cursul anului 2015, mai mult decât dublu (123%) faţă de 2014, cele mai multe cereri înregistrându-se în Germania (441.800 de solicitanţi de azil sau 35% din total), arată date publicate vineri de oficiul european de statistică Eurostat.

Te-ar mai putea interesa și
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments încheie primele şase luni din 2022 cu un profit de aproape 69 milioane de lei (peste 13 milioane de euro), în creştere cu 18,02% raportat la perioada similară a anului......
Ministerul Sănătăţii: Peste 2.200 de cazuri noi de COVID-19. Rata de infectare în Capitală – 7,67
Ministerul Sănătăţii: Peste 2.200 de cazuri noi de COVID-19. Rata de infectare în Capitală – 7,67
Un număr de 2.254 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 397 ...
Pilon 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87 mld. lei, în creştere cu 3%. Cum poți să afli zi de zi câți bani mai ai în cont
Pilon 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în iunie, active de 87 mld. lei, în creştere cu 3%. Cum ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 87,37 miliarde lei, la finalul lunii iunie 2022, în ...
China anunţă că a avut noi exerciţii militare lângă Taiwan. Cinci parlamentari din SUA se află în vizită la Taipei
China anunţă că a avut noi exerciţii militare lângă Taiwan. Cinci parlamentari din SUA se află în vizită la Taipei
China a anunţat luni că a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani se ...