Comisia Europeană vrea să „sporească eforturile” de combatere a dezinformării online în perioadele electorale

Este necesar să fie 'sporite eforturile' împotriva dezinformării online în timpul perioadelor electorale, a pledat, într-un interviu pentru AFP, comisarul european pentru economia şi societatea digitale, Mariya Gabriel.
Economica.net - vin, 09 mart. 2018, 13:11
Comisia Europeană vrea să

În vârstă de 38 de ani, Mariya Gabriel, cel mai tânăr comisar european, urmează să prezinte la 25 aprilie primele piste pentru a combate mai eficient ‘ştirile false’ (‘fake news’) la nivel european.

Dosarul este unul extrem de dezbătut, după ce Germania a adoptat vara trecută o legislaţie pentru a combate dezinformarea pe reţelele de socializare, iar Franţa se pregăteşte să prezinte ‘în câteva săptămâni’ o propunere în acelaşi sens.

‘Cu ocazia alegerilor ne-am dat seama cât de mult acest fenomen poate avea consecinţe asupra opţiunilor alegătorilor’, a explicat joi comisarul bulgar, care a ocupat portofoliul economiei şi societăţii digitale în iulie anul trecut, după plecarea compatrioatei sale Kristalina Georgieva la Banca Mondială.

‘Primim acest mesaj că în perioadele electorale există o nevoie reală să sporim eforturile. Când ne vom prezenta planul în aprilie, nu vom omite acest aspect’, a subliniat Mariya Gabriel, absolventă a Sciences Po Bordeaux.

Pentru a elabora primele recomandări – care, a insistat ea, nu sunt propuneri legislative -, Mariya Gabriel urmează să se bazeze în special pe un raport public care îi va fi înaintat oficial luni de un grup de experţi.

Acest grup de lucru, pe care ea l-a creat, cuprinde reprezentanţi ai marilor media europene (RTL, Mediaset, Sky News), ai societăţii civile (Reporteri fără Frontiere – RSF) şi ai giganţilor tehnologici (Facebook, Twitter şi Google), precum şi universitari şi jurnalişti.

În locul expresiei ‘fake news’, comisarul european preferă termenul ‘dezinformare online’.

‘Cunoaştem astăzi efectele perverse ale folosirii expresiei ‘fake news’, care poate servi unor politicieni pentru a-şi decredibiliza adversarii şi a afecta libertatea de expresie’, a recunoscut ea.

Întrebată dacă Rusia, arătat mereu cu degetul, este în colimatorul UE, Mariya Gabriel a spus că ‘nu există un singur vinovat, un singur model responsabil’.

La mijlocul lunii ianuarie, Comisia Europeană a acuzat Moscova că desfăşoară o campanie de dezinformare ‘orchestrată’ în ţările din UE, apreciind că aceasta poate fi ‘extrem de eficientă’.

Te-ar mai putea interesa și
Codîrlaşu (CFA România), despre măsurile de sprijin: Problema este sustenabilitatea din perspectiva deficitului bugetar
Codîrlaşu (CFA România), despre măsurile de sprijin: Problema este sustenabilitatea din perspectiva deficitului bugetar
Noile măsuri de sprijin pentru populaţie decise de coaliţia de guvernare trebuie finanţate, iar finanţarea lor ar putea pune probleme Guvernului, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian......
Serbia va depozita gaze naturale în Ungaria iarna viitoare
Serbia va depozita gaze naturale în Ungaria iarna viitoare
Ministrul sârb de Finanţe, Sinisa Mali, a anunţat miercuri un acord prin care Serbia va depozita 500 milioane metri cubi ...
Preţul gazelor naturale lichefiate va rămâne ridicat în următorii ani – Woodside Energy Group
Preţul gazelor naturale lichefiate va rămâne ridicat în următorii ani – Woodside Energy Group
Woodside Energy Group, cel mai mare producător independent de gaze din Australia, se aşteaptă ca preţul gazelor naturale ...
Ministrul Finanţelor: Avem un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de 2021
Ministrul Finanţelor: Avem un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de 2021
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis miercuri că în primele patru luni ale anului s-a înregistrat un deficit ...