Comisia Juncker pune la dispoziţie un miliard de euro pentru tinerii fără loc de muncă

Comisia Europeană a propus, miercuri, să accelereze deblocarea, încă de anul acesta, a sumei de un miliard de euro din Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 13:29
Comisia Juncker pune la dispoziţie un miliard de euro pentru tinerii fără loc de muncă

Această modificare va duce la majorarea cu de până la 30 de ori a prefinanţării primite de statele membre pentru a stimula ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, de acest lucru urmând să beneficieze până la 650.000 de tineri, care vor putea astfel să îşi găsească mai uşor şi mai rapid un loc de muncă, scrie Agerpres.

‘Propunerea de astăzi reprezintă un semnal clar din partea Comisiei ca tema ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor să continue să ocupe un loc privilegiat pe agenda noastră politică. Vom pune la dispoziţie aproximativ un miliard de euro pentru a sprijini eforturile statelor membre de a-i ajuta pe tineri să reintre în câmpul muncii, să se întoarcă la studii sau să urmeze un stagiu’, a declarat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis.

‘Este inacceptabil ca, în prezent, mai mult de unul din cinci tineri de pe piaţa muncii să nu îşi poată găsi un loc de muncă. Punând la dispoziţie mai rapid o finanţare mai consistentă, putem readuce un număr mai mare de tineri în câmpul muncii’, a adăugat comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, Marianne Thyssen.

Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor (YEI – Youth Employment Initiative) vizează în special readucerea tinerilor în câmpul muncii sau reluarea de către aceştia a unor activităţi de formare. Toate statele membre au aderat la iniţiativa cunoscută sub numele de ‘Garanţia pentru tineret’, care urmăreşte să le ofere tinerilor cu vârsta sub 25 de ani locuri de muncă de calitate, posibilităţi de ucenicie sau de formare, în termen de patru luni de la terminarea şcolii sau de la pierderea unui loc de muncă.

Conform propunerii de miercuri, rata de prefinanţare a Iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor ar urma să crească, în cadrul alocării bugetare pentru 2015, de la 1-1,5% la 30%. Statele membre care beneficiază de această iniţiativă ar putea, prin urmare, să primească o treime din cele 3,2 miliarde de euro alocate imediat după adoptarea programelor operaţionale specifice. Se aşteaptă ca statele membre să pună această finanţare imediat la dispoziţia beneficiarilor de proiecte, sub forma unor plăţi în avans destinate proiectelor în cauză.

Comisia estimează că această prefinanţare accelerată ar putea urgenta acordarea de sprijin imediat, de care ar putea să beneficieze între 350.000 şi 650.000 de tineri în acest an; în schimb, la actuala rată de prefinanţare, numărul beneficiarilor din rândul tinerilor s-ar înscrie doar între 14.000 şi 22.000.

Această propunere legislativă urmează să fie discutată la nivelul Parlamentului European şi al Consiliului, care trebuie să o adopte înainte ca ea să poată intra în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...