1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Comisia juridică: Aleşii locali îşi pierd mandatul doar pentru condamnări cu executare

Mandatul aleşilor locali încetează de drept, înainte de termen, doar în cazul condamnării prin hotărâre judecătorescă rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, au decis deputaţii respingând astfel obiecţiile preşedintelui privind modificarea statutului aleşilor locali.

12 apr, 2016 | Mediafax

Comisia juridică şi Comisia de Administraţie au votat, marţi, în sedinţă comună, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali cu 18 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă", care modifică articolele privind cazurile în care aleşii locali îşi pot pierde mandatul înainte de termen.

Legislaţia în vigoare prevede că aleşii locali îşi pierd mandatul în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsa privativă de libertate, fără a face distincţia între sancţiunile cu executare şi cele cu suspendare.

Deputaţii au modificat astfel articolele 9 şi articolul 15. Astfel, la articolul 15, alineatul 2, după litera e) se modifică stipulând că mandatul primarului se poate încheia înainte de termen în urma unei condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă privativă de libertate. De asemenea, la articolul 15, alineatul 2, după litera e, deputaţii au introdus o nouă prevedere: "prin urmare, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului şi în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la articolele 289-290 din Codul Penal".

PNL a anunţat în cadrul comisiei că nu va susţine proiectul de lege în forma propusă de Comisia juridică.

Deputatul Steluţa Cătăniciu a comentat decizia PNL afirmând că se întreabă „de ce nu face PNL o propunere legislativă să îşi piardă parlamentarii mandatul în situaţia în care sunt condamnaţi chiar cu suspendare la un, la doi, la trei, cât prevede legea pentru diferite infracţiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decât ceilalţi aleşi locali?"

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a susţinut că „uciderea din culpă este o infracţiune săvârşită din culpă şi mi se pare viaţa unui om mult mai importantă decât, de exemplu, săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu, săvârşită cu intenţie".

Legea a fost respinsă iniţial de şeful statului, care a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ.

În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind Statutul aleşilor locali, argumentând că în forma transmisă ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate.

Iohannis preciza că circumstanţierea încetării de drept a calităţii de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al consiliului judeţean doar pentru situaţia în care prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă s-a dispus condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate cu executare este de natură a afecta exercitarea funcţiilor publice respective.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO