1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Comisia LIBE a PE a aprobat scutirea de vize pentru cetăţenii britanici care vor călători în UE după Brexit

Eurodeputaţii din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European au votat marţi în unanimitate în favoarea scutirii cetăţenilor britanici de obligativitatea vizelor pentru şederi în UE de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, încă de a doua zi după Brexit, informează un comunicat postat pe site-ul PE.

29 ian, 2019 | Agerpres

Cetăţenii britanici vor putea astfel să vină în statele UE fără viză pentru perioade scurte de timp după Brexit, cu condiţia ca cetăţenii UE să beneficieze de aceleaşi condiţii când călătoresc în Marea Britanie.

Odată ce Parlamentul şi Consiliul UE se vor pune de acord asupra legii, Marea Britanie va fi inclusă pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu trebuie să ceară vize pentru a intra în statele UE pentru călătorii de afaceri, turism sau pentru a-şi vizita rudele sau prietenii. Scutirea de viză nu asigură însă şi dreptul de muncă în UE.

Proiectul de lege menţionează clar că scutirea de vize le va fi acordată cetăţenilor britanici numai pe baza reciprocităţii, respectiv dacă cetăţenilor UE li se vor permite călătorii fără viză în scop de afaceri sau turistic dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Dacă Marea Britanie introduce obligativitatea vizelor pentru cel puţin un stat membru "mecanismul de reciprocitate prevăzut în legislaţia UE ar trebui să se aplice", menţionează textul votat în Comisia LIBE. Asta ar putea duce la reintroducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii britanici care călătoresc în UE, se notează în comunicatul de pe site-ul PE.

Comisia LIBE a votat marţi, cu 52 de voturi pentru şi două împotrivă, deschiderea negocierilor cu Consiliul de miniştri. Mandatul de negociere va trebui confirmat de plenul PE, în sesiunea care începe miercuri la Bruxelles. Discuţiile cu Consiliul vor începe după ce acesta îşi va adopta propria poziţie în acest dosar.

Scutirea de vize se va aplica în toate statele membre UE - cu excepţia Irlandei, care are propria sa politică privind vizele - şi în ţările asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Irlanda şi Marea Britanie au un aranjament bilateral care prevede posibilitatea călătoriilor fără vize între cele două ţări.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO