Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere economică de 3,3% pentru acest an

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în sus prognoza privind creşterea economică a României în 2015 şi 2016, la 3,3% şi, respectiv 3,4%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2015 - 2018 - varianta de primăvară.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 18:09
Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere economică de 3,3% pentru acest an

Anterior, în prognoza din iarnă, CNP previziona un avans al PIB de 2,8% pentru 2015.

Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut se va ridica în 2015 la 701 miliarde de lei, iar în 2016 la 742 miliarde de lei.

Pentru 2017, CNP prevede o creştere economică de 3,7%, iar pentru 2018 de 4%.

Citeşte şi:

Câştigul salarial mediu net lunar ar putea creşte cu 6,4%, în 2015, până la 1.767 lei

CNP estimează în 2015 un curs de schimb mediu de 4,46 lei/euro. Dolarul creşte la 4,02 lei

Pe de altă parte, Comisia Naţională de Prognoză estimează că, în acest an, consumul final va creşte cu 3,1%, iar în 2016 cu 3,3%, consumul individual al gospodăriilor se va majora cu 3,2%, respectiv cu 3,4%, iar cel colectiv efectiv al administraţiei publice cu 1,4% şi, respectiv cu 3%.

Potrivit datelor publicate pe 13 mai de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an faţă de trimestrul IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,7% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook publicat, în 14 aprilie, de instituţia financiară internaţională. În raportul publicat în toamna anului trecut, FMI estima o creştere de 2,4% pentru economia românească în 2015. În ceea ce priveşte estimările pentru 2016, FMI prognozează că economia românească va înregistra un avans de 2,9%, peste cel de 2,5% prognozat în luna octombrie a anului trecut.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca economia României să înregistreze o creştere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% în 2015, graţie cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investiţiilor şi creşterii exporturilor, potrivit Financial Times, care a consultat un raport cu cele mai noi estimări ale Băncii Mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...