Comisia senatorială cere CEC Bank lista creditelor acordate în condiţii speciale începând cu 2011

Membrii Comisiei de buget din Senat, care anchetează activitatea managerială a CEC Bank, au decis, marţi, să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 13:48
Comisia senatorială cere CEC Bank lista creditelor acordate în condiţii speciale începând cu 2011

Senatorul Sorin Bota ( PSD) a propus ca, pe lângă invitarea prim-vicepreşedintelui CEC şi a membrilor din Consiliul de administraţie al CEC care se ocupă de creditare, comisiei de anchetă să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC şi acordă credite.

În plus, s-a decis ca CEC să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.

Sorin Bota a explicat că este vorba despre acele credite care se acordă, ca orice afacere a unei bănci, în condiţii speciale, „când decide directorul de sucursală din judeţ sau preşedintele din centrală, în baza competenţelor pe care le au, acordarea unor credite, şi a sumei maxime pe care o pot acorda”.

La rândul său, senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că reprezentanţii comisiei nu sunt interesaţi de un credit luat de o persoană fizică, scopul comisiei fiind să studieze activitatea managerială a CEC Bank, pentru a da un raport cât mai obiectiv cu privire la această activitate.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, urmează să fie invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea CEC Bank.

Anunţul privind invitarea la audieri în 9 decembrie a ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi a preşedintelui CEC Bank, Radu Gheţea, a fost făcut de preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula.

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu propusese ca la comisie să fie invitat şi Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de supraveghere şi control al BNR.

Membrii comisiei au stabilit ca în data de 10 decembrie să fie audiaţi prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

Comisia a mai stabilit, cu unanimitate de voturi, ca în perioada 10-12 decembrie, dacă e necesar, să fie invitate la audieri şi alte persoane din cadrul CEC Bank, inclusiv directori de sucursale din ţară.

Deşi iniţial rămăsese fără cvorum, prin retragerea reprezentanţilor PDL, Comisia a reuşit să ia aceste decizii după ce a venit la şedinţă şi senatorul Sorin Bota (PSD).

Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe.

Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.

Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt „clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate”.

Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...