Comisia SRI: Compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit „un caz de securitate naţională”

Compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, 'un caz de securitate naţională', informează Comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 10:45
Comisia SRI: Compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit

‘La nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, ‘un caz de securitate naţională’ ”, precizează sursa citată.

În baza controlului declanşat pe 23 mai în ceea ce priveşte criza din sănătate, reprezentanţii Comisiei SRI fac o serie de precizări.

‘Prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informaţii are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific – prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii)’, se arată în comunicatul citat.

Comisia SRI precizează faptul că problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia Serviciului Român de Informaţii în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti.

‘În activităţile de investigare a ameninţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi valorificat un număr semnificativ de date şi informaţii inclusiv cu privire la activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia. Datele care puneau în evidenţă săvârşirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmărire penală’, relevă sursa citată.

În privinţa cazului Hexi Pharma, din verificările Comisiei a rezultat că, în prezent, Serviciul Român de Informaţii este angajat, potrivit legislaţiei în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală.

‘În activităţile Serviciului Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, în condiţiile în care o astfel de solicitare implică restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale’, informează Comisia SRI.

În concluzie, în urma controlului realizat de comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea forului parlamentar nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă.

Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţia Comisiei SRI o prezentare privind metodele/reglementările/legislaţia după care se definesc operaţiunile informative (‘cazurile de securitate naţională’).

‘În momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de altă parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI – ‘prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii’ – există operaţiuni în desfăşurare (art.7 alin 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993), competenţele de control şi de comunicare publică ale Comisiei sunt supuse acestor condiţionalităţi legale’, informează Comisia SRI.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...