1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Comisiile de buget şi juridică au amânat decizia în privinţa proiectului privind conversia creditelor în franci elveţieni

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi juridică au amânat, marţi, decizia în privinţa proiectului de lege referitor la creditele acordate consumatorilor, stabilind o nouă şedinţă pentru luni.

04 oct, 2016 | ECONOMICA.net

Membrii comisiilor au discutat variantele existente la această lege, dar nu au intrat pe dezbaterea amendamentelor.

Deputatul PNL Andreea Paul a prezentat trei variante stabilite de grupul de lucru, acestea fiind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, adică de la data contractării creditului, conversia la cursul istoric plus 20% pentru toate valutele şi propunerea Ministerului Finanţelor Publice, prin care se acorda băncilor garanţii publice şi se aplică un discount pe soldul creditelor.

Andreea Paul a precizat că PNL susţine conversia la cursul istoric a creditelor în franci elveţieni.

Deputatul PSD Ana Birchall, iniţiator al proiectului de lege pentru modificarea OUG 50/2010, a precizat, la rândul său, că renunţă la amendamentele anterioare şi susţine conversia la cursul istoric, aşa cum cer clienţii cu credite în această monedă.

Şi UDMR susţine conversia la cursul istoric, a adăugat deputatul Mate Andras Levente.

Daniel Zamfir, deputat liberal, a spus că soluţia este deja găsită şi conversia la cursul istoric pare că are consens politic.

'Două argumente ar trebui să fie fundament. Conversia la cursul istoric trebuie să fie o măsură reparatorie pentru cei care au luat credite în franci elveţieni. Conversia la cursul istoric trebuie să fie şi o măsură sancţionatorie, pentru că unele bănci au vândut produse înşelătoare', a adăugat Zamfir.

Deputatul PSD Ciprian Nica este de părere că trebuie stabilit şi un prag în cazul conversiei creditelor în franci elveţieni.

''Trebuie să ne gândim cu foarte multă atenţia şi la conversia creditelor în franci elveţieni, să stabilim şi un prag. Pentru că foarte mulţi au luat bani, în franci elveţieni, milioane de euro. (...) Deci trebuie să ne gândim la stabilirea unui prag, pentru că dacă e o problemă socială, trebuie să ne gândim la oamenii cu probleme sociale. Această propunere a fost susţinută şi de BNR'', a precizat Nica.

Deputaţii din comisii vor relua discuţiile luni.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO