Comisionul pentru plata cu cardul prin Ghișeul.ro va fi suportat de instituția publică beneficiară

Comisionul aferent plății electronice cu cardul prin intermediul Ghișeul.ro va fi suportat de instituția publică beneficiară a plății, prevede Hotărârea adoptată, miercuri, de Executiv, privind modificarea și completarea HG nr. 1235/2010, în vederea realizării Sistemului Național Electronic de Plată /SNEP/ online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 20:42
Comisionul pentru plata cu cardul prin Ghișeul.ro va fi suportat de instituția publică beneficiară

Prin Hotărârea de Guvern, se reglementează o situație apărută ca urmare a intrării în funcțiune a Sistemului Național Electronic de Plată a taxelor și impozitelor, în condițiile în care exista o discriminare a contribuabilului care plătește utilizând cardul prin intermediul SNEP față de contribuabilul care plătește utilizând cardul la sediul instituției publice, deoarece acesta din urmă nu plătește comision. Totodată, actul normativ extinde mijloacele electronice de plată online.

În forma inițială a actului normativ, se arăta că fiecare instituție publică beneficiară decidea cine plătește comisionul pe operațiune, respectiv plătitorul sau beneficiarul. Din momentul intrării în vigoare a HG, comisionul aferent operațiunii de plată online a taxelor și impozitelor va fi suportat de instituția publică beneficiară a plății. Pe de altă parte, plătitorul va suporta doar comisionul prevăzut de contractul său individual cu banca pentru operațiunile pe care le efectuează.

Prin intermediul modificărilor aduse HG 1235/2010, se extinde considerabil plata electronică a taxelor și impozitelor în România, fiind introduse sistemele de Internet banking și Mobile banking ca mijloc de plată a taxelor și impozitelor.

Conform Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, modificarea prevederii din HG 1235/2010, conform căreia beneficiarul plății (instituția publică) putea impune contribuabilului care plătește cu cardul un comision perceput beneficiarului de către prestatorul său de servicii de plată, a fost necesară pentru evita, în primul rând, sesizarea Comisiei Europene.

În acest fel, nu mai poate fi vorba despre discriminarea contribuabilului care plătește utilizând cardul prin intermediul SNEP online a taxelor și impozitelor față de contribuabilul care plătește utilizând cardul la sediul instituției publice, având în vedere că, în cazul din urmă, contribuabilul nu plătește niciun comision.

Pe de altă parte, exista riscul ca acei contribuabili cărora li se percepeau în mod nejustificat și nelegal acest comision de către instituțiile publice puteau să le acționeze în instanță în vederea recuperării prejudiciului.

Odată cu adoptarea modificărilor la prezenta HG se menține scopul legislației europene în vigoare, de a încuraja plățile electronice, dar și extinderea mijloacelor electronice de plată online (cu cardul, internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea).

Potrivit documentului, instituțiile publice care desfășoară activități de încasare a taxelor și impozitelor au obligația să se înregistreze în SNEP atât pentru furnizarea informațiilor privind cuantumul obligațiilor de plată către bugetul general consolidat, ale contribuabililor persoane fizice care utilizează mijloace electronice de plată sau alte mijloace de plată, cât și pentru asigurarea unei soluții de plată electronică a acestora.

Monitorizarea implementării mijloacelor de plată se realizează de Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice /MFP/.

Instituțiile publice acceptă toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea), iar, în cazul în care optează pentru plata impozitelor și taxelor utilizând cardul bancar, este necesar să își selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăți electronice, conform legislației în vigoare.

Virarea sumelor încasate prin mijloace de plată, altele decât cele privind plata online cu cardul, se realizează, potrivit metodologiei aprobată prin ordin comun emis, de către MSI, MFP și MDRAP /Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice/.

Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operațiunile de tranzacționare online cu cardul bancar, aferente încasării taxelor și impozitelor prin intermediul SNEP nu vor depăși tarifele maximale aprobate prin ordin comun emis de aceleași trei instituții, se arată în Nota de fundamentare.

Prin intermediul Ghișeul.ro se pot plăti impozite pe proprietăți și taxe stabilite de instituțiile beneficiare înrolate în sistem, sau amenzile contravenționale, cu deducerile aferente plății în 48 de ore.

SNEP pune la dispoziția utilizatorilor două secțiuni, respectiv una de plată cu autentificare și alta de plată fără autentificare. Pentru secțiunea de plată fără autentificare nu sunt necesare credențiale (nume de utilizator și parolă), dar nu este disponibilă consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor. Totodată, la secțiunea de plată cu autentificare, sunt necesare informații de tipul nume de utilizator și parolă, care se generează automat în momentul în care s-a finalizat procesul de înregistrare a primăriei de care aparține plătitorul.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...