Comisionul pentru plata cu cardul prin Ghișeul.ro va fi suportat de instituția publică beneficiară

Comisionul aferent plății electronice cu cardul prin intermediul Ghișeul.ro va fi suportat de instituția publică beneficiară a plății, prevede Hotărârea adoptată, miercuri, de Executiv, privind modificarea și completarea HG nr. 1235/2010, în vederea realizării Sistemului Național Electronic de Plată /SNEP/ online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 20:42
Comisionul pentru plata cu cardul prin Ghișeul.ro va fi suportat de instituția publică beneficiară

Prin Hotărârea de Guvern, se reglementează o situație apărută ca urmare a intrării în funcțiune a Sistemului Național Electronic de Plată a taxelor și impozitelor, în condițiile în care exista o discriminare a contribuabilului care plătește utilizând cardul prin intermediul SNEP față de contribuabilul care plătește utilizând cardul la sediul instituției publice, deoarece acesta din urmă nu plătește comision. Totodată, actul normativ extinde mijloacele electronice de plată online.

În forma inițială a actului normativ, se arăta că fiecare instituție publică beneficiară decidea cine plătește comisionul pe operațiune, respectiv plătitorul sau beneficiarul. Din momentul intrării în vigoare a HG, comisionul aferent operațiunii de plată online a taxelor și impozitelor va fi suportat de instituția publică beneficiară a plății. Pe de altă parte, plătitorul va suporta doar comisionul prevăzut de contractul său individual cu banca pentru operațiunile pe care le efectuează.

Prin intermediul modificărilor aduse HG 1235/2010, se extinde considerabil plata electronică a taxelor și impozitelor în România, fiind introduse sistemele de Internet banking și Mobile banking ca mijloc de plată a taxelor și impozitelor.

Conform Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, modificarea prevederii din HG 1235/2010, conform căreia beneficiarul plății (instituția publică) putea impune contribuabilului care plătește cu cardul un comision perceput beneficiarului de către prestatorul său de servicii de plată, a fost necesară pentru evita, în primul rând, sesizarea Comisiei Europene.

În acest fel, nu mai poate fi vorba despre discriminarea contribuabilului care plătește utilizând cardul prin intermediul SNEP online a taxelor și impozitelor față de contribuabilul care plătește utilizând cardul la sediul instituției publice, având în vedere că, în cazul din urmă, contribuabilul nu plătește niciun comision.

Pe de altă parte, exista riscul ca acei contribuabili cărora li se percepeau în mod nejustificat și nelegal acest comision de către instituțiile publice puteau să le acționeze în instanță în vederea recuperării prejudiciului.

Odată cu adoptarea modificărilor la prezenta HG se menține scopul legislației europene în vigoare, de a încuraja plățile electronice, dar și extinderea mijloacelor electronice de plată online (cu cardul, internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea).

Potrivit documentului, instituțiile publice care desfășoară activități de încasare a taxelor și impozitelor au obligația să se înregistreze în SNEP atât pentru furnizarea informațiilor privind cuantumul obligațiilor de plată către bugetul general consolidat, ale contribuabililor persoane fizice care utilizează mijloace electronice de plată sau alte mijloace de plată, cât și pentru asigurarea unei soluții de plată electronică a acestora.

Monitorizarea implementării mijloacelor de plată se realizează de Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice /MFP/.

Instituțiile publice acceptă toate mijloacele electronice de plată online (internet banking, mobile banking, fără a se limita la acestea), iar, în cazul în care optează pentru plata impozitelor și taxelor utilizând cardul bancar, este necesar să își selecteze furnizorul de servicii de acceptare de plăți electronice, conform legislației în vigoare.

Virarea sumelor încasate prin mijloace de plată, altele decât cele privind plata online cu cardul, se realizează, potrivit metodologiei aprobată prin ordin comun emis, de către MSI, MFP și MDRAP /Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice/.

Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operațiunile de tranzacționare online cu cardul bancar, aferente încasării taxelor și impozitelor prin intermediul SNEP nu vor depăși tarifele maximale aprobate prin ordin comun emis de aceleași trei instituții, se arată în Nota de fundamentare.

Prin intermediul Ghișeul.ro se pot plăti impozite pe proprietăți și taxe stabilite de instituțiile beneficiare înrolate în sistem, sau amenzile contravenționale, cu deducerile aferente plății în 48 de ore.

SNEP pune la dispoziția utilizatorilor două secțiuni, respectiv una de plată cu autentificare și alta de plată fără autentificare. Pentru secțiunea de plată fără autentificare nu sunt necesare credențiale (nume de utilizator și parolă), dar nu este disponibilă consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor. Totodată, la secțiunea de plată cu autentificare, sunt necesare informații de tipul nume de utilizator și parolă, care se generează automat în momentul în care s-a finalizat procesul de înregistrare a primăriei de care aparține plătitorul.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Inaugurarea completă a secțiunii 5 în 2024 iese din discuție – API
Luna iulie este decisivă pentru deschiderea în 2024, înainte de termen, a jumătății sudice din secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, spun reprezentanții Asociației Pro......
Miniștrii de externe ai statelor UE au aprobat acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de euro către Ucraina, care va fi finanțat din veniturile activelor rusești înghețate
Miniștrii de externe ai statelor UE au aprobat acordarea unui împrumut de 1,4 miliarde de euro către Ucraina, care va ...
Miniştrii de externe din UE reuniţi la Luxemburg au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina, pachetul ...
Pentagonul respinge că ar fi fost implicat în atacul asupra Sevastopolului și susține că ucrainenii își aleg singuri țintele ruse pe care le lovesc
Pentagonul respinge că ar fi fost implicat în atacul asupra Sevastopolului și susține că ucrainenii își aleg singuri ...
Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii de ţintire, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite ...
Curtea de Conturi Europeană: Schema de siguranță pentru furnizarea de gaze naturale în UE este încă incompletă, iar solidaritatea între ţările membre lasă mult de dorit
Curtea de Conturi Europeană: Schema de siguranță pentru furnizarea de gaze naturale în UE este încă incompletă, iar ...
Arhitectura Uniunii Europene pentru siguranţa furnizării de gaze naturale este încă incompletă, iar solidaritatea între ...