Comisioanele la cumpărăturile cu cardul se înjumătăţesc. Consumatorii ar putea vedea mici ieftiniri

Nivelul comisioanelor interbancare percepute la cumpărăturile cu cardul din magazine va fi micşorat la mai puţin de jumătate din nivelul actual, lucru care va aduce retailerilor o scădere a costurilor.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 09:47
Comisioanele la cumpărăturile cu cardul se înjumătăţesc. Consumatorii ar putea vedea mici ieftiniri

 “Instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”,  potrivit unui proiect de act normativ de modificare a legislaţiei fiscale publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pentru fiecare tranzacţie pe care o faceţi cu cardul la POS, banca ce deţine POS-ul de la magazin plăteşte o taxă către banca emitentă a cardului cu care aţi făcut plata. Această taxă este numită taxă de serviciu care este “formată din comisionul interbancar, precum şi alte costuri aferente serviciilor oferite de către bancă”.

Cu cât scade

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, “în cazul României, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau circa 98% din piaţa internă a cardurilor, şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)”.

Ca atare, pentru plăţile cu carduri de debit la comercianţi, comisonul va fi mai mic de jumătate din cel actual.

Vestea bună este în primul rând pentru retailer, pentru că el suporta mare parte din aceste costuri şi, ulterior, pentru consumator, pentru că asupra lui se transferau aceste costuri. Ca atare, dacă aceste costuri vor dispărea, există posibilitatea ca şi consumatorii să vadă o reducere de preţuri în magazin.

“Comisioanele interbancare acționează ca un preţ minim, determinând într-o mare măsură (70-80%) prețul plătit de comercianți pentru acceptarea cardului care, la rândul lor, îl transferă către consumatori” se arată în proiectul de act normativ.

Consiliul Concurenţei: comisioanele interbancare din România, printre cele mai mari din Europa 

O anchetă a Consiliului Concurenţei din 2011, ale cărei rezultate au fost publicate în mai 2013, arăta că nivelul comisioanelor interbancare din România este unul dintre cele mai ridicate din Europa.

„În România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1% şi respectiv 1,2%, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip)”, se arată în concluziile anchetei CC. Organismul de supraveghere spunea că „va discuta cu reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale în vederea identificării celor mai eficiente măsuri ce pot conduce la scăderea costurilor tranzacţiilor bancare cu carduri”.

România adoptă o propunere de regulament european înainte de Parlamentul European

Această reducere a comisionelor interbancare la tranzacţiile cu carduri a fost propusă de Comisia Europeană, care a adoptat anul trecut un pachet privind o nouă directivă pentru serviciile de plată şi un regulament privind comisioanele interbancare pentru operațiunile de plată cu cardul.

Iată ce propunea CE în iulie 2013: „Plafoanele sunt stabilite la 0,2 % din valoarea tranzacției în cazul cardurilor de debit și la 0,3 % în cazul cardurilor de credit. Aceste niveluri au fost deja acceptate de către autoritățile de concurență pentru o serie de tranzacții cu carduri de tip MasterCard, Visa și Cartes Bancaires”.

De altfel, în nota de fundamentare a OUG se arată că guvernul urmăreşte să armonizeze legislaţia cu cea europeană, având în vedere proiectul de regulament aprobat de CE.

Însă, propunerea de regulament în cauză nu este încă în vigoare, ci abia a fost înaintată anul trecut către Parlamentului European şi va fi votată în Comisia pentru Probleme Monetare şi Economice. În prima şedinţă în care a fost dezbătut acest draft, unii membri ai Comisiei pentru Probleme Monetare au cerut Comisiei Europene să retragă propunerea pentru că aceasta ar încălca art. 5 al Tratatului Uniunii Europene, încălcând aplicarea principiilor subsidiarităţii şi al proporţionalităţii. Alte propuneri vizează eşalonarea reducerii comisioanelor la nivel comunitar pe o perioadă de până la cinci ani, sau creşterea limitei comisionului tranzacţiilor cu cardul de debit la 0,25%, ori reducerea acestuia până la 0,1%.

În februarie vor fi votate amendamentele propuse, iar în aprilie textul ar putea ajunge în plenul Parlamentului European, conform graficului publicat pe site-ul Parlamentului European.

Te-ar mai putea interesa și
Operatorii Nord Stream afirmă că nu pot inspecta avariile la conducte din cauza restricţiilor impuse de autorităţile daneze şi suedeze
Operatorii Nord Stream afirmă că nu pot inspecta avariile la conducte din cauza restricţiilor impuse de autorităţile ...
Operatorii celor două gazoducte din Marea Baltică, care făceau legătura între Rusia şi Germania până când ambele au avut scurgeri majore săptămâna trecută, au declarat că nu au putut......
Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost de 6.241 lei, în trimestrul II. Cheltuielile, 86,1% din venituri
Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost de 6.241 lei, în trimestrul II. Cheltuielile, 86,1% din venituri
Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au reprezentat 6.241 lei în trimestrul II 2022 iar pe persoană veniturile ...
Un test cu rachetă ratat provoacă panică în Coreea de Sud
Un test cu rachetă ratat provoacă panică în Coreea de Sud
Eşecul unui test cu rachetă balistică a provocat panică într-un oraş de obicei liniştit din Coreea de Sud, după ce ...
Noul pachet de ajutor militar american creşte riscul unei confruntări armate cu Occidentul – ambasador rus
Noul pachet de ajutor militar american creşte riscul unei confruntări armate cu Occidentul – ambasador rus
Decizia Washingtonului de a trimite o nouă tranşă de ajutor militar Kievului constituie o ameninţare la adresa intereselor ...