Commerzbank este deschisă la fuziuni şi achiziţii, după colapsul negocierilor cu Deutsche Bank

Commerzbank şi-ar putea îmbunătăţi strategia şi încă este deschisă la fuziuni, după colapsul negocierilor cu rivala mai mare Deutsche Bank, a afirmat miercuri directorul general al celei de-a doua bănci din Germania, Martin Zielke, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 22 mai 2019, 17:34
Commerzbank este deschisă la fuziuni şi achiziţii, după colapsul negocierilor cu Deutsche Bank

Discuţiile cu Deutsche Bank „au arătat că ar trebui să ne îmbunătăţim strategia. Vom putea spune mai multe pe acest subiect în această toamnă”, a declarat Martin Zielke la adunarea generală a acţionarilor Commerzbank.

În 25 aprilie, primele două bănci din Germania, Deutsche Bank şi Commerzbank, au anunţat în mod oficial că au pus capăt discuţiilor demarate la mijlocul lunii martie în vederea unei fuziuni. Dacă tranzacţia ar fi avut loc, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi creat un gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 de miliarde euro. Entitatea ar fi controlat 20% din piaţa de retail banking din Germania şi un efectiv de 140.000 de angajaţi la nivel mondial.

Răspunzând întrebărilor acţionarilor, şeful Commerzbank a declarat că banca este deschisă la o creştere prin fuziuni şi achiziţii şi el se întâlneşte în mod regulat cu directorii generali ai grupurilor bancare rivale.

De exemplu, anul trecut, Zielke s-a întâlnit de două ori cu şeful ING, Ralph Hamers, dar susţine că nu au existat oferte concrete pentru discuţii legate de o fuziune.

Asociaţia care apără interesele acţionarilor din Olanda (VEB) a cerut săptămâna trecută ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, să clarifice dacă este interesat de achiziţionarea rivalei germane Commerzbank.

Şi Reuters anunţa că UniCredit a angajat mai mulţi bancheri de investiţii, inclusiv un fost înalt oficial german, care să o consilieze cu privire la o posibilă ofertă de preluare a Commerzbank, în timp ce ING desfăşoară discuţii neoficiale cu creditorul german.

Într-o scrisoare adresată băncii olandeze, VEB susţine că „ING nu poate întârzia” aducerea la cunoştinţă a intenţiilor sale.

„Deşi ING nu ar trebui să răspundă fiecărui zvon de pe piaţă, în opinia VEB banca trebuie să clarifice dacă este interesată de achiziţionarea Commerzbank, în interesul unei stabiliri corecte a preţului acţiunilor ING”, se arată în comunicatul asociaţiei.

După Olanda, Germania este a doua mare piaţă pentru ING unde activează sub marca ING-Diba. În prezent, ING are o capitalizare bursieră de 47 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mare decât cea a Commerzbank (9,6 miliarde euro). Succesul unei eventuale preluări a Commerzbank depinde de Guvernul german, care deţine 15% din acţiunile Commerzbank, o moştenire a pachetului de salvare oferit de Berlin în perioada crizei financiare.

Conform legislaţiei olandeze, ING este obligată să-şi informeze acţionarii de orice măsuri concrete în procesul de preluare, a precizat VEB.

În aprilie, directorul ING Groep, Ralph Hamers, le-a spus acţionarilor că banca este gata să ia în considerare o achiziţie transfrontalieră, dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii. Declaraţia sa a venit după ce revista germană Manager Magazin a publicat un articol conform căruia ING Groep a contactat grupul bancar german Commerzbank în vederea unei posibile fuziuni.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan susține construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR
Nicușor Dan susține construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pledează pentru construirea trenului metropolitan pe infrastructura CFR şi transmite că are toată deschiderea pentru a colabora cu Guvernul şi cu......
Grupul grec Jumbo a raportat pentru primele șase luni din 2021 o creștere a profitului net de aproape 35%
Grupul grec Jumbo a raportat pentru primele șase luni din 2021 o creștere a profitului net de aproape 35%
Retailerul grec de jucării Jumbo a înregistrat o creştere a profitului net de 34,8% în primul semestru din 2021, cheltuielile ...
OTP Bank a primit pentru a treia oară o creștere a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM Invest România
OTP Bank a primit pentru a treia oară o creștere a plafonului de garantare în cadrul Programului IMM Invest România
OTP Bank România a obţinut cea de-a treia majorare a plafonului de garantare a creditelor pentru firmele mici şi mijlocii ...
DHL Express își scumpește de la anul serviciile de curierat din România
DHL Express își scumpește de la anul serviciile de curierat din România
Grupul DHL Express, liderul pieței de servicii de curierat internațional, a anunțaț astăzi că își va modifica tarifele, ...