Commerzbank este deschisă la fuziuni şi achiziţii, după colapsul negocierilor cu Deutsche Bank

Commerzbank şi-ar putea îmbunătăţi strategia şi încă este deschisă la fuziuni, după colapsul negocierilor cu rivala mai mare Deutsche Bank, a afirmat miercuri directorul general al celei de-a doua bănci din Germania, Martin Zielke, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 22 mai 2019, 17:34
Commerzbank este deschisă la fuziuni şi achiziţii, după colapsul negocierilor cu Deutsche Bank

Discuţiile cu Deutsche Bank „au arătat că ar trebui să ne îmbunătăţim strategia. Vom putea spune mai multe pe acest subiect în această toamnă”, a declarat Martin Zielke la adunarea generală a acţionarilor Commerzbank.

În 25 aprilie, primele două bănci din Germania, Deutsche Bank şi Commerzbank, au anunţat în mod oficial că au pus capăt discuţiilor demarate la mijlocul lunii martie în vederea unei fuziuni. Dacă tranzacţia ar fi avut loc, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi creat un gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 de miliarde euro. Entitatea ar fi controlat 20% din piaţa de retail banking din Germania şi un efectiv de 140.000 de angajaţi la nivel mondial.

Răspunzând întrebărilor acţionarilor, şeful Commerzbank a declarat că banca este deschisă la o creştere prin fuziuni şi achiziţii şi el se întâlneşte în mod regulat cu directorii generali ai grupurilor bancare rivale.

De exemplu, anul trecut, Zielke s-a întâlnit de două ori cu şeful ING, Ralph Hamers, dar susţine că nu au existat oferte concrete pentru discuţii legate de o fuziune.

Asociaţia care apără interesele acţionarilor din Olanda (VEB) a cerut săptămâna trecută ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, să clarifice dacă este interesat de achiziţionarea rivalei germane Commerzbank.

Şi Reuters anunţa că UniCredit a angajat mai mulţi bancheri de investiţii, inclusiv un fost înalt oficial german, care să o consilieze cu privire la o posibilă ofertă de preluare a Commerzbank, în timp ce ING desfăşoară discuţii neoficiale cu creditorul german.

Într-o scrisoare adresată băncii olandeze, VEB susţine că „ING nu poate întârzia” aducerea la cunoştinţă a intenţiilor sale.

„Deşi ING nu ar trebui să răspundă fiecărui zvon de pe piaţă, în opinia VEB banca trebuie să clarifice dacă este interesată de achiziţionarea Commerzbank, în interesul unei stabiliri corecte a preţului acţiunilor ING”, se arată în comunicatul asociaţiei.

După Olanda, Germania este a doua mare piaţă pentru ING unde activează sub marca ING-Diba. În prezent, ING are o capitalizare bursieră de 47 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mare decât cea a Commerzbank (9,6 miliarde euro). Succesul unei eventuale preluări a Commerzbank depinde de Guvernul german, care deţine 15% din acţiunile Commerzbank, o moştenire a pachetului de salvare oferit de Berlin în perioada crizei financiare.

Conform legislaţiei olandeze, ING este obligată să-şi informeze acţionarii de orice măsuri concrete în procesul de preluare, a precizat VEB.

În aprilie, directorul ING Groep, Ralph Hamers, le-a spus acţionarilor că banca este gata să ia în considerare o achiziţie transfrontalieră, dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii. Declaraţia sa a venit după ce revista germană Manager Magazin a publicat un articol conform căruia ING Groep a contactat grupul bancar german Commerzbank în vederea unei posibile fuziuni.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea importurilor din Rusia
Uniunea Europeană își îndreaptă privirele spre rezervele de gaze naturale din Mozambic, pentru a compensa diminuarea ...
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din Mozambic, ţară unde atacurile islamiştilor ameninţă proiecte de gaze......
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporojie acuză Ucraina că a lansat bombe în apropiere centralei nucleare
Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene ...
Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov
Elveția va restitui Uzbekistanului fondurile confiscate de la Gulnara Karimova, fiica fostului președinte Islam Karimov
Guvernul elveţian a anunţat că va restitui Uzbekistanului fonduri confiscate definitiv de la Gulnara Karimova, fiica fostului ...
Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță atitudinea oligarhică a Franței și Germaniei și cere ca UE să revină la vechile sale principii
Premierul polonez Mateusz Morawiecki denunță atitudinea oligarhică a Franței și Germaniei și cere ca UE să revină ...
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a denunţat oligarhia de facto impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, ...