Commerzbank: România riscă datorii mai scumpe şi deprecierea leului în cazul unui default al SUA

Creşterea costurilor de finanţare şi deprecierea leului sunt riscuri posibile în eventualitatea intrării SUA în default (încetare de plăţi), însă România este mai bine poziţionată decât alte state emergente şi poate accesa fonduri în baza acordului preventiv cu FMI, potrivit Commerzbank.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 15:04
Commerzbank: România riscă datorii mai scumpe şi deprecierea leului în cazul unui default al SUA

„Aş aştepta o mişcare semnificativă a pieţelor numai dacă s-ar materializa cel mai neplăcut scenariu, adică un default al Statelor Unite. Un astfel de incident ar conduce fără îndoială la o retragere majoră din zona activelor de risc, inclusiv cele româneşti. Astfel, România s-ar confrunta probabil cu costuri mai ridicate de finanţare pe piaţă, ceea ce ar putea crea probleme pentru Ministerul Finanţelor. Cu toate acestea, în cel mai rău caz guvernul român poate apela la acordul preventiv cu FMI pentru a evita o criză majoră”, a declarat pentru MEDIAFAX Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare bancă germană.

Preisunea pe activele cu grad ridicat de risc ar putea fi accentuată şi de prelungirea impasului politic de la Washington, chiar dacă SUA nu ar intra în default. Astfel, pe măsură ce criza politică din SUA s-ar prelungi, temerile tot mai accentuate privind un posibil default ar afecta puternic activele emergente, precum leul sau obligaţiunile de stat ale României.

„Cu toate acestea, consider că Europa Centrală şi de Est este mai bine poziţionată decât alte zone emergente deoarece balanţa externă din regiune s-a îmbunătăţit în ultimii ani, astfel că statele sunt mai puţin vulnerabile la fluxurile de capital extern, care ar îngheţa în cazul unui default al SUA”, continuă analistul Commerzbank, precizând că economiile din Europa emergentă ar avea totuşi de suferit, având în vedere că sunt dependente în mare măsură de exporturi.

Cu toate acestea, România stă mai bine decât alte ţări din regiune.

„Cu un acord stand-by preventiv în derulare, România dispune de o plasă de siguranţă confortabilă, spre deosebire de alte state din Europa de Est, precum Ungaria şi Turcia, care ar fi afectate mult mai grav de un astfel de şoc”, consideră Nguyen.

Congresul Statelor Unite nu a ajuns încă la un acord privind majorarea plafonului datoriei de stat, care va fi atins joi, 17 octombrie. Astfel, guvernul SUA ar putea pierde începând de joi prerogativa de a se împrumuta şi de a refinanţa datoriile ajunse la scadenţă.

Trezoreria are o rezervă de aproximativ 30 miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile colectate, un indicator volatil. Cu aceste resurse se estimează că guvernul american va putea continua să-şi onoreze obligaţiile financiare până în ultima săptămână a lunii octombrie.

Totodată, guvernul american şi-a suspendat parţial activitatea începând de la 1 octombrie, în lipsa unui buget agreat în Congres.

Miercuri, liderii din Congres erau aproape de un compromis care să înlăture riscul unui default, care ar avea consecinţe incalculabile asupra pieţelor financiare şi economiei globale, eclipsând efectele falimentului băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...