Compania americană de IT Vertiv anunță angajări la Cluj. Adrian Dincă, HR Director: ”Candidații tineri nu sunt niciodată pregătiți, și acest lucru este bine” – INTERVIU

Producătorul american de hardware, software şi soluţii pentru centre de date Vertiv are în prezent 60 de poziții la centrul pe care îl operează la Cluj-Napoca. Adrian Dincă, HR Director EMEA, Manufacturing & Shared Services, în cadrul companiei a stat de vorbă cu Economica.net despre procesul de recrutare, specializările IT cele mai căutate, precum și despre tendințele de pe piața de HR.
Lidia Neagu - mar, 05 iul. 2022, 22:38
Compania americană de IT Vertiv anunță angajări la Cluj. Adrian Dincă, HR Director: ”Candidații tineri nu sunt niciodată pregătiți, și acest lucru este bine” - INTERVIU

Vertiv furnizează infrastructură digitală critică, soluţii pentru centre de date. Compania asigură simultan hardware-ul, software-ul, statisticile și continuitatea serviciilor pentru ca aplicațiile vitale ale clienților să funcționeze constant. Portofoliul său include soluţii pentru energie, răcire şi infrastructură IT şi servicii începând de la cloud la edge-ul reţelei.

Printre clienții Vertiv se numără Vodafone, Alibaba, Tencent, Siemens, Ericsson și Alstom. Anul trecut compania a raportat venituri de 5 miliarde de dolari la nivel internațional. Filiala locală a companiei a avut anul trecut, afaceri de 64,61 milioane de lei și un număr mediu de 413 angajați, potrivit bilanțului depus la Ministerul Finanțelor.

Compania, care, în general, recrutează prin LinkedIn, dar și prin paginile de job existente în România, are peste 60 de poziții deschise în prezent, atât în IT, cât și în finanțe-contabilitate, marketing, inginerie și multe altele.

”Clujul este o locație foarte atrăgătoare și considerăm că va rămâne și în anii ce vin”, spune Adrian Dincă.

Potrivit acestuia, inginerii Software și Web se găsesc relativ ușor în Cluj (C++, HTML, Java, etc). Pe de altă parte, numărul de oportunități disponibile este foarte mare, iar candidații buni tind să fie “vânați” în permanență de recrutori. La polul opus, candidații cel mai dificil de găsit sunt specialiștii în inteligență artificială.

”Candidații cel mai dificil de găsit sunt specialiștii în inteligență artificială. Inteligența artificială necesită înțelegerea avansată de statistică, dar și programare – o combinație destul de rară. Sunt roluri pentru care se cere o combinație de profile, de exemplu în experiența în programare Apple, dar și Java, iar acestea sunt extrem de rare și bine remunerate. Cam jumătate din candidați sunt pregătiți de universități (Babes-Bolyai fiind cea mai bună), iar cealaltă jumătate sunt auto-didacți, care au învățat pe cont propriu, fie acasă, fie participând la diverse cursuri”, continuă Dincă.

Întrebat cât de pregătiți sunt tinerii absolvenți pentru piața de IT, Dincă a răspuns că aceștia nu sunt niciodată pregătiți, dar, în general, caută să se potrivească cu fișa postului cu minim 60%

„Candidații nu sunt niciodată pregătiți, și acest lucru este bine. În general, căutăm candidați cu profile care să se potrivească pe fișa de post măcar 60-70%. Cu fiecare nou angajat, știm că va trebui să investim timp și efort în învățarea și pregătirea lui pentru job. Firmele au un rol foarte activ în dezvoltarea talentelor din România„, a explicat directorul de HR.

Munca în regim hibrid, la birou sau 4 zile pe săptămână, la alegerea angajatului

Preferința companiei Vertiv este pentru regimul de muncă ‘hibrid’, pe care îl aplică în funcție de interesele și nevoile angajaților, dar și de profilul de slujbă.

”Modelul ‘doar la birou’ ține de trecut și e doar o chestiune de timp până toate organizațiile vor accepta asta (…) Sunt perioade când are mai mult sens pentru angajați să fie la birou, de exemplu închiderea de lună, când există multe interacțiuni și se pot rezolva diverse probleme mai repede, sau pentru programe de educație. 

Sunt angajați care vor să fie la birou tot timpul, în general, din cauză că grădinița sau școala este prin apropierea sediului Vertiv, sau pur și simplu pentru că le place schimbarea mediului și nu se simt confortabili muncind de acasă.

Încercăm să fim flexibili în abordare, ținând însă direcția ‘hibrid’ ca preferință”, explică directorul de HR.

De asemenea, angajații pot să își ia un an Sabatic, până la 12 luni, susținut parțial de organizație. În plus, angajații pot începe cu două ore mai târziu sau mai devreme, pot lucra doar patru zile pe săptămână sau pot să aibă un început sau un sfârșit de săptămână redus.

Salariul mediu în centrul de la Cluj variază în funcție de tipul de rol și experiență, performanță individuală, însă, pe lângă salariu, compania oferă multe beneficii, precum și zece zile de concediu în plus față de perioada legală.

”Salariile și beneficiile noastre sunt competitive în piață și, pe lângă ele, oferim al 13-lea salariu, bonuri de masă și tichete cadou. Mai mult decât atât, oferim multe alte beneficii care sunt apreciate, de exemplu, oferim 10 zile în plus de concediu anual pentru că, cele 21 de zile oferite în România, considerăm că sunt prea puține ca să acopere nevoile angajaților noștri”, spune Adrian Dincă.

Anul trecut, Vertiv România a promovat intern în peste 70% din rolurile mai complexe.

”Un angajat poate atinge salariul mediu din companie și din prima slujbă, de exemplu, un angajat cu competențe bune de IT va porni de la salariul mediu în organizație. Pe de altă parte, un angajat cu competențe ușor de găsit – doar limba engleză, fără specializare – poate aștepta între 2 și 4 ani să ajungă la salariul mediu, atâta vreme cât este dornic să învețe lucruri noi, să încerce lucruri noi”, a completat reprezentantul Vertiv.

Referitor la trendurile pieței de HR în IT pentru acest an, Dincă spune că presiunea pe forța de muncă va continua să fie foarte mare în 2022.

”Inflația și potențiala recesiune care se apropie obligă organizațiile să fie creative și să se uite spre alte locații în care să găsească mai ușor, și la costuri mai avantajoase, talente. România, în special Clujul, este într-o poziție foarte bună, având o plajă largă de talente, deschidere la învățare. Ca să treacă prin 2022, organizațiile vor trebui să reducă așteptările imposibile și să investească și mai mult în educarea talentelor”.

Cu sediul în Columbus, Ohio, SUA, Vertiv are în jur de 20.000 de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în peste 130 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de locuitori, a anunţat, marţi, premierul Marcel Ciolacu, precizând că toţi......
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane euro, între România ...
Primul kilometru de tunel forat pe A1 Sibiu-Pitești VIDEO
Primul kilometru de tunel forat pe A1 Sibiu-Pitești VIDEO
A fost forat primul kilometru de tunel din secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș din autostrada Sibiu-Pitești, a anunțat ...
Mai mult timp pentru pomicultorii care vor finanțare nerambursabilă de până la 1,5 milioane de euro. AFIR a prelungit sesiunea de depunere cereri
Mai mult timp pentru pomicultorii care vor finanțare nerambursabilă de până la 1,5 milioane de euro. AFIR a prelungit ...
Producătorii agricoli mai au timp până pe 31 mai anul curent pentru a depune cererile de finanțare pentru DR-15 Investiții ...