Compania de Drumuri apelează la Institutul Geologic Român pentru cea mai aşteptată autostradă, Sibiu – Piteşti

Specialiştii Institutului Geologic Român vor fi implicaţi în proiectele de autostrăzi în baza unui protocol ce ar putea fi semnat cu CNAIR în următoarele două săptămâni, a spus pentru ECONOMICA.NET Ştefan Marincea, directorul Institutului.
Economica.net - mie, 02 aug. 2017, 20:29
Compania de Drumuri apelează la Institutul Geologic Român pentru cea mai aşteptată autostradă, Sibiu – Piteşti

Specialiştii Institutului Geologic vor colabora punctual cu cei de la CNAIR în grupuri mixte de lucru, potrivit lui Marincea.

„Vom asigura partea de cartografie geologică, pe care statul român ne-o plătea prin diferite programe, către zone care îi interesează în mod deosebit. În acest moment, interesul maxim este pentru Sibiu – Piteşti, unde există o exigenţă sporită pentru că o bună parte din bani sunt europeni”, a explicat Ştefan Marincea.

Potrivit acestuia, Compania de Autostrăzi aduce pentru prima dată la aceeaşi masă toate entităţile implicate.

În ceea ce priveşte contribuţia la Autostrada Sibiu – Piteşti, Marincea a spus că specialiştii Institutului vor detalia la un nivel convenabil harta geologică pentru formaţiunile pe unde va trece viitoarea şosea.

„În afară de o hartă la o scală rezonabil de mare a formaţiunilor geologice pe care le străbaţi, mai este o hartă de risc, care dacă ar fi foarte bună, ar indica zonele cu alunecări de teren ce trebuie evitate”, a continuat Marincea.

Acesta arată că deşi există soluţii tehnice pentru fundare pe orice formaţiune, după aceea există o mentenanţă a lucrării care poate să te ducă la costuri foarte mari în funcţie de zona unde alegi să construieşti drumul. „Vă dau un exemplu, Dealul Neagru (şoseaua dintre Piteşti şi Râmnicu Vâlcea – n. red.). Tot alunecă şi tot trebuie să îl consolideze, să îl refacă. Drumul a fost făcut pe vremea lui Ceauşescu, care a fost avertizat că vor urma costuri foarte mari, dar a ales acel traseu pentru rapiditatea de execuţie. Dar de atunci s-a investit foarte mult”, a explicat şeful Institutului Geologic.

Marincea apreciază că în urma cooperării, se va şti şi în cazul noilor autostrăzi cea mai bună variantă. Acesta atrage că varianta cea mai bună poate fi uneori cea ocolitoare, chiar dacă pentru construcţia ei se cheltuie mai mulţi bani iniţial decât pentru cea directă.

CNAIR a dezvoltat parteneriate şi cu alte entităţi ale statului din domeniu, precum Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Autostrada Sibiu – Piteşti a fost scoasă recent la licitaţie pentru proiectare şi execuţie pe secţiunile 1 şi 5 (Sibiu-Boiţa şi Piteşti-Curtea de Argeş) dar pentru loturile de mijloc, cele care străbat munţii, încă nu a fost finalizată actualizarea studiului de fezabilitate. Costul total al autostrăzii este de 3,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Early Game primește undă verde pentru lansarea celui de-al doilea fond de venture capital
Early Game primește undă verde pentru lansarea celui de-al doilea fond de venture capital
Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de capital de risc (Recovery Equity Fund), parte din Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României,......
Autostrada București – Brașov: Studiul de fezabilitate pentru sectorul Cristian – Codlea, avizat de CNAIR
Autostrada București – Brașov: Studiul de fezabilitate pentru sectorul Cristian – Codlea, avizat de CNAIR
Un nou sector din Autostrada București - Brașov (A3) intră în linie dreaptă, a anunțat joi Cristian Pistol, directorul ...
Comisia Europeană a deblocat oficial fondurile europene pentru Polonia şi a autorizat prima plată din PNRR
Comisia Europeană a deblocat oficial fondurile europene pentru Polonia şi a autorizat prima plată din PNRR
Comisia Europeană a adoptat joi formal decizia de deblocare a fondurilor europene pentru Polonia, după ce noul guvern condus ...
ANCOM: Clienții companiilor de internet și telefonie au dreptul să fie informați cu privire la atingerea unei limite de consum suplimentare valorii lunare a abonamentului
ANCOM: Clienții companiilor de internet și telefonie au dreptul să fie informați cu privire la atingerea unei limite ...
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) informează utilizatorii de servicii ...