Compania greacă PPC, acuzată de practici anticoncurențiale de Comisia Europeană. Ce spune PPC

Autorităţile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene acuză Public Power Corp (PPC) că a vândut electricitate pe piaţa en gros sub costuri pentru a exclude rivalii, ceea ce ar putea duce la o amendă semnificativă impusă companiei elene de utilităţi, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 07 feb. 2024, 14:56
Compania greacă PPC, acuzată de practici anticoncurențiale de Comisia Europeană. Ce spune PPC

Comisia Europeană a indicat că aceste practici anticoncurenţiale au avut loc în perioada 2013 – 2019, când PPC a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa en gros a electricităţii din Grecia vânzând electricitatea generată de centralele sale termice la preţuri sub costurile variabile.

Executivul comunitar a transmis miercuri PPC o comunicare a obiecţiilor în care prezintă acuzaţiile la adresa companiei elene de utilităţi, după o investigaţie demarată în martie 2021.

„Efectele suspecte ale acestui comportament ilicit pe piaţa en gros a electricităţii din Grecia au provocat marginalizarea furnizorilor independenţi de energie electrică şi descurajarea investiţiilor în surse de energie mai prietenoase cu mediul”, se arată în comunicatul CE.

O astfel de acţiune ar putea împiedica furnizorii independenţi de energie electrică să se extindă pe segmentul de retail.

„Prin urmare, comportamentul PPC ar fi putut duce la preţuri mai ridicate pentru consumatorii din Grecia, precum şi la niveluri ridicate de emisii ale poluării locale”, a precizat Executivul comunitar.

Companiile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală dacă încalcă reglementările antitrust ale Uniunii Europene.

Public Power Corporation S.A. (PPC) este principala companie de utilități din Europa de Sud-Est, activând în producerea, distribuția și furnizarea de energie electrică, precum și vânzarea de produse și servicii avansate de energie în Grecia, România și Macedonia de Nord. PPC are o capacitate instalată totală de 10,7 GW, formată din centrale termice, hidro și de energie regenerabilă, cu o producție anuală de peste 20 TWh. În segmentul de distribuție, valoarea totală a activelor reglementate ale companiei ajunge la aproximativ 4,3 miliarde de euro. Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică în Grecia și România, deservind un total de 8,7 milioane de clienți, furnizându-le peste 35 TWh de energie electrică, precum și o gamă largă de produse și Servicii energetice.

PPC transmite că investigația Comisiei se referă la o perioadă din trecut, când compania avea altă conducere, iar piața de energie din Grecia nu funcționa după regulile de acum. Iată integral ce a transmis compania elenă:

“PPC SA anunță că Direcția Generală a Comisiei Europene Concurenței a trimis astăzi o comunicare a obiecțiunilor către PPC cu privire la o presupusă încălcare a normelor UE în materie de concurență. Cazul a început cu inspecția Comisiei la sediul PPC în februarie 2017, iar procedurile au fost deschise în mod oficial în martie 2021. PPC a cooperat cu Comisia pe parcursul întregului caz.

Acuzațiile Comisiei se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 și 31 decembrie 2019.

Cazul se referă, prin urmare, la o perioadă anterioară regândirii pieței de energie electrică din Grecia în conformitate cu modelul țintă al UE, dar, cel mai important, cu mult înaintea transformării companiei într-o companie energetică modernă și sustenabilă.

PPC va continua să coopereze cu Comisia și să ia toate măsurile adecvate și măsuri adecvate și necesare pentru a-și apăra drepturile.

Comunicarea privind obiecțiile reprezintă o etapă a investigației și Comisia a subliniat în declarația sa că notificarea unei comunicări a obiecțiilor nu afectează rezultatul investigației”.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, fiind îngrijoraţi că noi perturbări pe partea de ofertă vor declanşa......
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...