Compania Malaysia Airlines are printre cele mai bune recorduri de siguranţă din Asia

Malaysia Airlines, operatorul cursei MH370 efectuată de un Boeing 777, dat dispărut sâmbătă deasupra Vietnamului, are unul dintre cele mai bune recorduri de siguranţă aeriană în zona Asia-Pacific, în ciuda unor probleme financiare recente, informează Reuters.
Economica.net - sâm, 08 mart. 2014, 14:16
Compania Malaysia Airlines are printre cele mai bune recorduri de siguranţă din Asia

Compania, cu sediul în Kuala Lumpur, concurează cu AirAsia pe plan local şi cu AirAsia X, Emirates, Singapore Airlines, Thai Airways şi Cathay Pacific pe rutele internaţionale.

Malaysia Airlines, care face parte din alianţa Oneworld ce include British Airways şi Qantas, are o flotă de 88 de aeronave, printre care avioane de tip Airbus A330 şi A380, precum şi Boeing-uri 777-200 şi 737, potrivit site-ului companiei. Avionul dispărut sâmbătă deasupra Vietnamului este un model Boeing 777-200ER, cu autonomie extinsă, şi operează pe curse Asia-Pacific şi Europa.

Cele 15 avioane de tip Boeing 777-200ER ale companiei au o durată medie de exploatare de 14,2 ani, potrivit site-ului de specialitate airfleets.com, una dintre cele mai vechi astfel de flote din întreaga lume. Un reprezentant din Kuala Lumpur al Malaysia Airlines a precizat telefonic pentru Reuters că avionul dispărut avea o vechime de 11 ani şi 8 luni şi era dotat cu două motoare de tip Rolls-Royce Trent 800.

Compania intenţiona să comande aparate de tip Airbus A330 sau A350, pentru a înlocui, începând din anul 2016, modele mai vechi de Boeing 777. În februarie, compania a anunţat pierderi nete de 104 milioane de dolari, pentru trimestrul încheiat în decembrie 2013, al patrulea trimestru consecutiv pe pierdere.

Cel mai recent accident în care a fost implicat un avion al companiei Malaysia Airlines a avut loc acum aproape 20 de ani, la 15 septembrie 1995, când 34 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce un avion de tip Fokker 50 s-a prăbuşit în apropiere de Tawau, oraş în statul Sabah, din estul Malayeziei. Înainte de aceasta, în 1977, un Boeing 737-200 al companiei s-a prăbuşit în Tanjung Kupang, statul Johor, toţi cei 100 de oameni aflaţi la bord pierzându-şi viaţa, acesta fiind cel mai letal accident suferit de un avion al Malaysia Airlines.
Boeing 777-200ER are o autonomie de zbor de 14.305 de kilometri şi o viteză de croazieră de 0,84 Mach, respectiv circa 640 de mile pe oră. Avionul Boeing 777 are unul dintre cele mai bune recorduri de siguranţă dintre toate aparatele comerciale aflate în serviciu. Primul incident serios cu un astfel de aparat a avut loc în ianuarie 2008, când un Boeing 777-200ER operat de British Airways a efectuat o aterizare forţată în apropierea aeroportului Heathrow din Londra, 45 de oameni fiind răniţi.

În iulie 2011, a izbucnit un incendiu în cabina un Boeing 777-200ER al companiei Egypt Air, dar avionul se afla garat la o poartă a aeroportului din Cairo, iar pasagerii au fost evacuaţi fără să se înregistreze victime.

Singurul accident soldat cu victime în care a fost implicat un astfel de model s-a produs la 6 iulie 2013, când un Boeing 777-200ER al companiei Asiana Airlines a lovit un dig în momentul aterizării pe aeroportul din San Francisco. Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 180 au fost rănite, din cele 307 aflate la bord. Ancheta, care încă nu s-a încheiat, nu a indicat până acum vreo defecţiune tehnică a aparatului, concluzia care se conturează fiind că piloţii nu şi-au dat seama că avionul zbura prea jos şi prea încet în momentul începerii procedurilor de aterizare

 

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...