Compania Rosneft şi un apropiat al lui Putin au sesizat justiţia europeană în legătură cu sancţiunile UE

Gigantul petrolier rus Rosneft şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin au contestat în justiţie câteva dintre sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, a anunţat Curtea de Justiţie a UE pe pagina sa de internet, relatează AFP.
Economica.net - vin, 17 oct. 2014, 20:30
Compania Rosneft şi un apropiat al lui Putin au sesizat justiţia europeană în legătură cu sancţiunile UE

Sesizările au fost înaintate săptămâna trecută, la 9 şi 10 octombrie, potrivit site-ului.

Bogatul om de afaceri rus Arkadi Rotenberg, prezentat drept o „cunoştinţă veche” a lui Vladimir Putin şi fost partener de judo al acestuia, este pe lista persoanele vizate de sancţiunile UE. Rotenberg şi-a dezvoltat averea în special după venirea lui Putin la putere.

El a depus două recursuri, iar Rosneft – un recurs. Argumentaţia lor nu va fi făcută publică decât peste aproximativ două luni.

Contactaţi de AFP la Moscova, reprezentanţii Rosneft şi un purtător de cuvânt al lui Rotenberg au refuzat să facă orice comentariu.

Uniunea Europeană a adoptat mai multe serii de sancţiuni împotriva unor companii şi înalţi responsabili separatişti şi ruşi pentru rolul în criza ucraineană, ultima datând de la începutul lunii septembrie.

Rotenberg este vizat de la sfârşitul lunii iunie de sancţiuni precum îngheţarea activelor şi interdicţia de viză de intrare în UE. Conform Financial Times, care a dezvăluit introducerea recursurilor, un hotel, o proprietate şi un cont bancar care îi aparţineau au fost îngheţate luna trecută în Italia.

Conform UE, firmele sale au obţinut „contracte extrem de profitabile” pentru pregătirea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci care s-au desfăşurat în luna februarie. Societatea Giprotransmost, unde este „acţionar majoritar”, a fost însărcinată cu realizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul unui pod între Crimeea şi teritoriul rus, anunţat de Kremlin după anexarea acestei peninsule ucrainene în martie.

Cele 28 de state membre au impus de asemenea sancţiuni împotriva a cinci bănci şi şase companii ruse din sectorul petrolier şi din cel al apărării, printre care Rosneft. Investitorii din UE nu mai pot achiziţiona obligaţiuni şi acţiuni emise de aceste companii şi nici să le acorde împrumuturi a căror scadenţă este mai mare de 30 de zile.

Banca de stat VTB, vizată de asemenea, a indicat pentru AFP că serviciul său juridic analizează „în detaliu” posibilitatea de a depune un recurs. „Decizia finală nu a fost luată încă”, a precizat o purtătoare de cuvânt.

Consiliul European a precizat că va apăra în justiţie sancţiunile, „impuse din cauza rolului jucat de Rusia în destabilizarea estului Ucrainei”. Recursurile în justiţie nu suspendă însă sancţiunile, potrivit Consiliului. UE s-a asigurat de „soliditatea lor juridică” în momentul adoptării. În trecut, justiţia europeană a anulat sancţiuni, din motive de procedură.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...