Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan

Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri directorul general Maxim Sokolov, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 29 mart. 2024, 14:27
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan

Primul model produs în Azerbaijan va fi Lada Granta, apoi vor urma Niva Legend, Niva Travel şi Vesta, a declarat Sokolov. Acesta a adăugat că în următorii ani Avtovaz intenţionează să fabrice anual până la 4.000-5.000 maşini în Azerbaidjan.

Declaraţia şefului Avtovaz vine după ce miercuri compania rusească Automotive Technologies a anunţat că a început să asambleze automobile Citroen C5 Aircross la o uzină din sudul Moscovei, care anterior era deţinută de grupul auto franco-italian Stellantis, iar autoturismele urmează să ajungă la dealeri în cursul lunii mai.

Luna trecută, surse citate de Reuters au dezvăluit că Automotive Technologies a importat cel puţin 42 de kituri auto pentru asamblarea de automobile Citroen C5 Aircross de la constructorul chinez Dongfeng Motor Group. Aceste kituri urmau să fie asamblate la uzina de la Kaluga, care teoretic este deţinută în continuare de Stellantis.

Contactat de Reuters, grupul Stellantis a reiterat răspunsul său anterior, conform căruia la data de 31 decembrie 2023 a ajuns la concluzia că „a pierdut controlul asupra entităţilor sale din Rusia”. În consecinţă, Stellantis a decis să înregistreze în conturile sale un minus de 144 de milioane de euro de pe urma pierderii operaţiunilor ruseşti.

Aceste evoluţii scot în evidenţă lipsa de control a companiilor occidentale asupra mărcilor lor, după ce şi-au suspendat operaţiunile din Rusia sau au plecat din ţară, după debutul invaziei din Ucraina. De asemenea, evoluţiile subliniază dependenţa din ce în ce mai mare a Moscovei de Beijing, în special în ceea ce priveşte industria auto.

Datele comerciale chineze pentru 2023 arată că exporturile de autoturisme spre Rusia au fost de aproape şapte ori mai mari decât în 2022, iar valoarea acestor exporturi a urcat până la aproape 10 miliarde de dolari.

Mulţi producători auto din Europa, Japonia şi Coreea de Sud şi-au suspendat producţia şi au ieşit de pe piaţa rusă în urma invaziei din februarie 2022.

Grupul francez Renault a vândut pentru doar o rublă statului rus participaţia majoritară pe care o deţinea la producătorul auto rus Avtovaz, cu opţiunea de a o răscumpăra în termen de şase ani. Similar, Nissan şi-a vândut activele pentru un euro.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia, iar local în zone din Muntenia şi......
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...