Compania SpaceX a lansat cu succes un al doilea satelit comercial

Compania americană Space Exploration Technologies (SpaceX) a lansat cu succes, luni, un al doilea satelit de comunicaţii într-un interval de o lună, sperând astfel să joace un rol cheie pe această piaţă, oferind preţuri foarte competitive, informează AFP.
Economica.net - mar, 07 ian. 2014, 21:09
Compania SpaceX a lansat cu succes un al doilea satelit comercial

Racheta cu două etaje Falcon 9 a decolat de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida la ora 22.06 GMT, transportând la bordul ei satelitul Thaicom 6 al acestui operator asiatic, care s-a separat de al doilea etaj al lansatorului la 30 de minute după decolare.

La puţin peste o oră după decolare, SpaceX a confirmat pe Twitter plasarea pe o orbită eliptică „perfectă” a satelitului, a cărui altitudine variază între 300 kilometri şi 90.000 de kilometri.

Satelitul de trei tone se va plasa apoi, cu ajutorul propriului motor de propulsie, pe o orbită geostaţionară, la o distanţă de 36.000 de kilometri deasupra Terrei.

Thaicom 6, care aparţine companiei Thaicom Plc, va furniza servicii de comunicaţii şi televiziune pentru Asia de Sud-Est şi pentru anumite zone din Africa.

Pe 3 decembrie, SpaceX a lansat primul ei satelit de telecomunicaţii. A fost vorba de satelitul SES-8 al grupului luxemburghez SES, al doilea operator mondial de pe piaţa sateliţilor, care a recurs până atunci în mod exclusiv la serviciile mai scumpe oferite de racheta europeană Ariane şi cea rusească Proton.

Prin acest al doilea succes, SpaceX pare să tulbure apele pe această piaţă a lansărilor de sateliţi, ce are o cifră de afaceri evaluată la 190 miliarde de dolari.

Carnetul său de comenzi include deja afaceri de 4 miliarde de dolari pentru 50 de lansări, dintre care 75% vizează sateliţi comerciali.

Această a doua lansare reuşită este, totodată, importantă pentru ca SpaceX să fie considerată un candidat serios de către Pentagon pentru a lansa sateliţi militari de mari dimensiuni, care par în prezent rezervaţi companiei United Launch Alliance, un joint-venture între Lockheed Martin şi Boeing.

SpaceX va avea nevoie de cel puţin alte trei lansări reuşite pentru ca Pentagonul să poate să certifice noul lansator spaţial.

Racheta Falcon 9 utilizată pentru aceste lansări de sateliţi reprezintă o versiune ameliorată a prototipului original, care a zburat o singură dată înainte de cele două lansări.

Înainte de acele două lansări, Falcon 9 lansase de trei ori, cu succes, capsula Dragon, fabricată de SpaceX, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ce a devenit astfel primul vehicul spaţial privat care s-a conectat cu avanpostul orbital, în urma unui contract de 1,6 miliarde de dolari semnat cu NASA. Capsula Dragon transportă provizii şi carburant la bordul ISS şi aduce pe Terra diverse deşeuri, dar şi anumite experimente ştiinţifice.

Te-ar mai putea interesa și
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează să discute cu aliaţii săi cu privire la un un front unit în faţa Rusiei......
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu dobânzile cresc și ele cu 50%
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu ...
Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul ...
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu ...
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va avea elemente de o calitate și sofisticare fără precedent. 2,5% din PIB pentru Apărare sunt o investiție care recuperează decalaje din trecut
Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va avea elemente de o calitate și sofisticare fără precedent. 2,5% din ...
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că noul Concept Strategic, ce urmează ...