Companiile amână investiţiile pe anul viitor, când BNR va reduce dobânda la 4%, estimează Garanti Bank

Recoltele de toamnă din agricultură ar putea propulsa produsul intern brut al României la o creştere de peste 1,7%, dar cererea internă şi investiţiile se amână pentru anul viitor. Banca Naţională îşi va scădea rata de dobândă de politică monetară până la 4% anul viitor,  potrivit unui raport al Garanti Bank România, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 24 sept. 2013, 10:22
Companiile amână investiţiile pe anul viitor, când BNR va reduce dobânda la 4%, estimează Garanti Bank

„Ne așteptăm ca îmbunătățirea cererii interne să fie minoră anul acesta, în timp ce proiectele de investiții ar putea să fie întârziate pe anul viitor“, spune Rozalia Pal, economist-șef al Garanti Bank, într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

În plus, economistul şef al Garanti Bank se așteaptă ca „actuala expansiune a cererii externe să se diminueze, ținând cont că este concentrată în doar câteva industrii“.

Prin urmare, banca îşi menține estimarea creșterii PIB-ului pentru întregul an la 1,7%, dar nici nu exclude valori mai mari „în cazul recoltei de toamnă peste așteptări și în cazul în care cererea externă se dovedește a fi robustă și în a doua parte a anului”.

Inflația va atinge cel mai probabil ținta Băncii Naționale de 2,5+/-1% până la finele lunii septembrie, permițând continuarea ciclului de scădere a ratei politicii monetare. Efectul pozitiv asupra consumului va fi vizibil către sfârșitul anului, estimează Garanti Bank.

Banca estimează un proces mai puternic de dezinflație, urmând ca prețurile la alimente să scadă și mai mult în următoarele două luni, datorită recoltei bune.

De asemenea, tot pe baza procesului de dezinflație, este de așteptat ca ciclul de scădere a ratei politicii monetare să continue cu încă 0,25 puncte procentuale anul acesta și cu alte 0,25 puncte procentuale la începutul lui 2014.

Ca urmare, finanțarea în lei va deveni din ce în ce mai atractivă. Noul program Prima Casă va fi pentru prima dată disponibil doar în moneda locală. Până acum, 94% dintre împrumuturile ipotecare au fost contractate în valută, potrivit Garanti Bank.

„Aceasta este o constrângere pentru client, căci îi limitează posibilitatea de a alege tipul preferat de finanțare, însă orice diferențiere de dobândă între finanțarea în lei și cea în monedă străină – de doar 2,5 puncte procentuale începând cu iulie 2013 – poate fi considerată în același timp o asigurare necesară împotriva deprecierii leului, și care poate deveni benefică în cazul unei volatilități mai mari a leului”, explică Rozalia Pal.

Creditele imobiliare în monedă locală au început să fie preferate în ultimul an, datorită dobânzilor mai mici, și „au devenit cel mai dinamic segment, cu o creștere anuală de 23,5% în iulie 2013”, adaugă economistul-șef al Garanti Bank.

Garanti Bank este prezentă în România din 1998. Are o rețea extinsă la peste 250 de bancomate inteligente care pot fi folosite de oricine, nu doar de clienții băncii, pentru tranzacții cu sau fără card.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reunește și Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA), Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA) şi Garanti Credite Ipotecare (marca sub care funcţionează Domenia Credit IFN SA). Garanti Bank România este o bancă universală deținută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), cea mai profitabilă și a doua cea mai mare bancă privată din Turcia după active.
 
Turkiye Garanti Bankasi se regăsește în topul celor mai solide bănci din lume, clasament întocmit în luna mai a anului 2013 de Bloomberg, potrivit datelor băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...