Companiile care au adus cei mai mulţi bani în România

În primele şase luni ale acestui an, 10 companii cu capital străin au adus în România peste 1,9 miliarde de lei .ECONOMICA.NET vă spune ce firme şi-au finanţat filialele din România cu cele mai mari sume. 
Alina Stanciu - mie, 31 iul. 2013, 21:08
Companiile care au adus cei mai mulţi bani în România

Peste 1,9 miliarde de lei au intrat în primele şase luni ale anului în România de la 10 companii cu capital străin care au la noi filiale sau societăţi de sine stătătoare, potrivit unei analize realizată de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru ECONOMICA.NET.

Cel mai mult, adică 500 de milioane de lei, au venit în urma unor majorări de capital făcute în perioada analizată  de Enel Green Power România, compania Grupului italian Enel dedicată dezvoltării șii administrării energiei provenite din surse regenerabile. De altfel, în luna iulie, EGP a finalizat investiţiile în primele centrale fotovoltaice ale companiei în România, conectându-se  la rețea.Cele două centrale, Berceni 1 și Berceni 2, sunt localizate în județul Prahova, având o capacitate instalată totală de circa 19 MW. Unitățile vor putea genera circa 29 milioane kWh pe an. Enel Green Power are în România o capacitate instalată de 498 MW în energie eoliană.

Tot pentru investiţii în energie verde au venit alţi 246 de milioane de lei de la spaniolii  Iberdrola Renovables, prin  Eolica Dobrogea One, companie care a dezvoltat mai multe parcuri eoliene în zona Dobrogea. Cel mai recent proiect este cel de la Mihai Viteazu, cu o putere instalată de 80 MW şi care este funcţională de la începtul anului trecut. De asemenea, italienii au mai finanţat şi filiala Iberdrola Renewables România cu 180 de milioane de lei.

Marfin Leasing IFN a făcut în prima jumătate a acestui an o majorare de capital de 214,7 milioane de lei, fiind ;i singura instituţie financiară din top 10 companii cu capital străin în funcţie de majorările de capital ale filialelor din România.

Petrofac Solutions este reprezentanţa din România a unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii petrolifere din lume şi a primit în prima  parte a acestui an de la compania mamă 175,5 milioane de lei.

Scolopax, unul dintre cei mai mari proprietari de păduri din România a făcut o majorare de capital de peste 171,8 milioane de lei. Firma este deţinută de fonndul de investiţii Phemus Corporation, în spatele căruia se află un fond al Universităţii Harvard.
 

Goldale Real Estate deţinută de Goldale Limited, care face parte din grupul de firme Tiriac, şi dezvoltatorul spaniol de proiecte imobiliare Riofisa Internacional a făcut o majorare de capital de 110 milioane de lei, în timp ce Masterange Imobiliare, ce face parte tot din holdingul lui Ţiriac, şi-a majorat capitalul social cu 96,4 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, EDS România, parte a grupului german Euro-Druckservice GmbH(EDS) şi-a majorat capitalul social cu 97,5 milioane de lei. Compania din România deţine o tipografie în Ghimbav, lângă Braşov.

Top 10 companii cu  participare străină la capital în funcţie de valoarea totală a majorării de capital în perioada ianuarie-iunie 2013.

FIRMA MAJORARE_CAPITAL
ENEL GREEN POWER ROMANIA SRL 500,000,000.00
EOLICA DOBROGEA ONE SRL 246,000,000.00
MARFIN LEASING IFN (ROMANIA) SA 214,787,103.03
IBERDROLA RENEWABLES ROMANIA SRL 180,000,000.00
PETROFAC SOLUTIONS & FACILITIES SUPPORT SRL 175,500,000.00
SCOLOPAX SRL 171,824,387.40
OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A. 136,287,035.50
GOLDALE REAL ESTATE SRL 110,096,000.00
EDS ROMANIA SRL 97,523,260.00
MASTERANGE IMOBILIARE SRL 96,441,400.00

 Sursa ONRC

 

Te-ar mai putea interesa și
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe loc şi nu are de gând să crească
Sterilizările BNR tind să devină săptămânale pentru a strânge lichiditatea din piaţă. ROBOR bate însă pasul pe ...
Banca Centrală a avut pe 15 iunie cea mai mare operaţiune de atragere de depozite de la bănci din septembrie 2019 şi până acum. Cu toate acestea, nivelul ROBOR abia dacă stă pe loc, dacă nu......
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de ...
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...