Companiile care operează zăcământul Kashagan au început să exporte ţiţei

Prima livrare de ţiţei din zăcământul gigant Kashagan din Kazahstan a fost trimisă vineri la export prin două conducte, a anunţat Ministerul Energiei de la Astana, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 14 oct. 2016, 16:23
Companiile care operează zăcământul Kashagan au început să exporte ţiţei

Kazahstanul deţine 16,88% din zăcământul offshore prin KMG Kashagan, o subsidiară a KazMunayGaz. Ceilalţi acţionari sunt Eni (Italia), Exxon Mobil (SUA), Royal Dutch Shell (Olanda), Total (Franţa), CNPC (China) şi Inpex (Japonia).

Companiile energetice care dezvoltă proiectul au livrat 7.700 de tone de petrol prin conducta privată Caspian Pipeline Consortium (CPC) şi 18.800 de tone printr-o conductă operată de firma de stat KazTransOil, a anunţat Ministerul Energiei din Kazahstan. Instituţia a precizat că vor continua lucrările de testare la zăcământ şi ‘va mai dura o perioadă până când vor fi derulate operaţiuni stabile’.

De asemenea, din zăcământul Kashagan s-au livrat 22,8 milioane metri cubi de gaz, printr-un sistem de gazoducte deţinut de stat.

Săptămâna aceasta, ministrul Energiei din Kazahstan, Kanat Bozumbayev, a anunţat că patru sonde de la Kashagan produc în total 90.000 de barili pe zi (bpd).

Dezvoltarea zăcământului a costat aproximativ 50 de miliarde de dolari şi ar urma să producă 75.000 bpd în octombrie, apoi între 150.000 – 180.000 bpd în noiembrie şi decembrie.

KMG International este o companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL, şapte depozite.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...