Companiile din industrie, retail şi hoteluri au crescut cel mai mult salariile în acest an – studiu PwC

Angajatorii din industrie, retail şi hoteluri au crescut cel mai mult salariile în acest an, arată studiul salarial şi de beneficii PayWell, realizat de PwC România. Lucrătorii necalificaţi şi cei care au calificare scăzută au avut parte de cele mai mari creşteri salariale în acest an, pe fondul majorării salariului minim pe economie, iar cei din top management-ul companiilor au avut cele mai mici creşteri salariale, arată studiul PwC. 
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 10:37
Companiile din industrie, retail şi hoteluri au crescut cel mai mult salariile în acest an - studiu PwC

Companiile participante la studiul PwC îşi planificaseră să crească salariile cu 4,8%, în medie, în 2017. În realitate, au crescut salariile cu 5,1%, arată studiul salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PwC România, pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail și hotelier.

Angajatorii din industrie, retail şi hoteluri au crescut salariile mai mult decât îşi planificaseră iniţial

Companiile din industrie au majorat salariile cu 7,5% în 2017 faţă de cele încasate în 2016, cu toată că iniţial îşi planificaseră să crească salariile cu numai 5,6% în acest an.
Angajatorii din domeniul hotelier au majorat salariile cu 7% în 2017 faţă de cele oferite în 2016, iar cei din retail – cu 6,3% faţă de cele încasate de angajaţi anul trecut.

În contrast, băncile au oferit în 2017 cele mai mici creşteri salariale din mediul privat: de doar 2,1% faţă de nivelurile salariale încasate de angajaţii din acest domeniu în anul 2016. Mai mult, băncile au oferit salarii sensibil mai mici decât îşi planificaseră în acest an.

„Încadrarea în cheltuielile planificate este foarte importantă pentru companiile private, întrucât depăşirea acestui plafon poate afecta profitabilitatea şi planurile de investiţii. În 2017 nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între majorările de salarii planificate de companii şi cele acordate efectiv. Este foarte important că mediul privat a reuşit să păstreze un grad de predictibilitate ridicat în privinţa acestor cheltuieli pe parcursul ultimilor doi ani, având în vedere schimbările legislative și avansul salariilor din sectorul public”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner la PwC România.

Personalul necalificat a obţinut anul acesta cele mai mari creşteri salariale dintre toate categoriile de angajaţi, pe fondul majorării salariului minim pe economie. 

Lucrătorii necalificaţi şi cei care au calificare scăzută au avut salarii cu 6,7% mai mari decât cele din 2016. Creşterea se datorează majorării salariului minim brut pe ţară la 1.450 lei, cu care sunt remuneraţi imensa majoritatea acestor muncitori.

„Un rol important în ritmul de creştere a salariilor pentru categoriile de muncitori îl joacă majorarea salariului minim pe economie care a crescut cu 16% în 2017 şi se anticipează o nouă creştere de aproape 7% în 2018, până la nivelul de 1.550 de lei (brut)”, spune Oana Munteanu, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane la PwC România.

În constrast, salariile din top management-ul companiilor au avut în 2017 cel mai mic avans dintre toate categoriile de angajaţi. Concret, celor din top management-ul companiile le-au crescut salariile, în medie, cu 4,5% faţă de nivelurile încasate în 2016.

În 2018, planurile de creşteri salariale păstrează tendinţa actuală. Studiul PwC estimează o creştere salarială de 5,7% pentru muncitori şi de 4,5% pentru managementul superior din cadrul companiilor, dar şi pentru personalul din vânzări.

Circa jumătate dintre companiile participante la studiul PwC au acordat prime sau bonusuri fixe. Acestea se acordă de obicei în lunile decembrie şi aprilie, în preajma sărbătorilor. Angajaţii au primit prime fixe în valoare medie de 800 de lei în 2017, arată studiul PwC.

În cazul angajaţilor care au luat bonus calculat ca procent din salariu, bonusul mediu a reprezentat 94% din salariu, potrivit aceluiaşi studiu.

Pentru cele mai multe categorii de angajaţi, bonusul de performanţă pe care l-au primit în 2017 a fost mai mare decât cel planificat iniţial de angajatori, arată studiul PayWell.

Serviciile medicale private au devenit în acest an cel mai frecvent beneficiu extra salarial acordat de companii în 2017.

Concret, 70% dintre companiile participante la studiul PwC oferă pachete de servicii medicale private angajaţilor lor, faţă numai 55% dintre companii – anul trecut.

Tichetele de masă, preferate anul trecut de peste 70% dintre companii, au pierdut teren, iar acum sunt acordate de puţin peste 60% dintre angajatorii participanţi la studiul PwC.

„Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi Eurostat, România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creştere economică din UE în trimestrul al doilea din acest an, de 5,7% pe serie ajustată sezonier, iar această accelerare se vede inclusiv în salariile din mediul privat. Totodată, trebuie remarcat că majorarea salarială este superioară nivelului aşteptat al inflaţiei pentru 2017, ceea ce se traduce într-o creștere a puterii de cumpărare a angajaţilor”, a spus Oana Munteanu.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2017 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare ale companiilor din sectorul bancar, industrie, retail, sectorul farmaceutic, sectorul hotelier, leasing. Studiul conţine analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. Partea calitativă a raportului PayWell conţine informaţii despre politicile de remunerare ale companiilor, precum şi analiza beneficiilor extra salariale oferite de către angajatori.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...