Companiile din SUA au economisit 700 miliarde dolari din dobânzi, datorită programului de stimulare

Companiile americane, de la Apple şi până la Verizon Communications, au economisit circa 700 de miliarde dolari din dobânzile la împrumuturi, datorită măsurilor de stimulare fără precedent puse în practică de Rezerva Federală (Fed) a SUA, din 2008, relatează Bloomberg.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 16:31
Companiile din SUA au economisit 700 miliarde dolari din dobânzi, datorită programului de stimulare

Randamentele obligaţiunilor corporatiste au scăzut în ultimii patru ani la un nivel mediu de 4,6%, de la 6,14% într-o perioadă de cinci ani premergătoare falimentului Lehman Brothers, economiile fiind echivalente cu 15,4 milioane de dolari anual pentru fiecare miliard împrumutat.

Companiile au profitat de politica Fed a dobânzilor mici şi de maturităţile mari şi au atras fonduri de 5.160 de miliarde de dolari prin vânzări de obligaţiuni, potrivit datelor Bloomberg.

„Măsurile de stimulare au fost o mană cerească pentru economie. Au prevenit probabil falimentul unor companii, pentru că au putut să îşi refinanţeze datoriile la un cost scăzut”, a declarat J. Michael Schlotman, director financiar la operatorul de magazine alimentare Kroger, care estimează că plăteşte dobânzi cu 80 de milioane de dolari mai mici decât înainte de criză.

Combinaţia dobânzii de politică monetară aproape de nivelul zero şi a achiziţiilor de obligaţiuni de peste 3.000 de miliarde de dolari efectuate de Fed din decembrie 2008 arată că economiile din dobânzi realizate de Apple, Verizon şi alte peste 2.000 de corporaţii depăşesc PIB-ul Elveţiei, de 632 miliarde de dolari.

Fondurile economisite au fost folosite la extinderea afacerilor şi pentru angajări. Astfel, companiile şi-au majorat cheltuielile de capital la 699 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, cel mai ridicat nivel în aproape 10 ani şi în creştere cu 8,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit JP Morgan Chase.

Companiile au vândut în luna următoare a falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, obligaţiuni de 21,9 miliarde de dolari, în categoria investment grade, mai puţin de jumătate din valoarea unei emisiuni efectuate de Verizon săptămâna trecută.

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT la nivel mondial, a vândut în luna mai obligaţiuni pe termen de şapte ani în valoare de 1,25 miliarde de dolari, cu un cupon aflat la un minim record de 1,625%. În 2007, compania a emis obligaţiuni cu maturitate de 10 ani cu un cupon de 5,7%.

Grupul de telecomunicaţii Verizon a vândut săptămâna trecută obligaţiuni de 49 miliarde de dolari, în opt părţi, cea mai mare emisiune corporatistă înregistrată vreodată, pentru finanţarea achiziţiei de 130 de miliarde de dolari a participaţiei deţinute de Vodafone Group la Verizon Wireless.

Economia SUA este în curs de redresare, iar Fed ar putea, cel mai devreme miercuri, să înceapă reducerea treptată a măsurilor de stimulare.

Te-ar mai putea interesa și
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a finalizat epurarea etnică" în fosta regiune separatistă Karabah, dar a......
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...