Companiile încep să prefere telefoane recondiționate. Cristian David, CEO Klap România: Solicitările din segmentul business au crescut în ultimele șase luni cu 260%

Achiziția de telefoane second-hand a devenit un trend în România ultimilor ani, prețul fiind factorul decisiv atunci când românii caută un telefon recondiționat, arată datele Klap.ro, un start-up care recondiționează dispozitive electronice. Potrivit sursei citate, 45% dintre consumatori au ales un telefon cu valoare de până la 1.000 de lei, în timp ce solicitările din segmentul business au crescut în ultimele șase luni cu 260%.
Lidia Neagu - vin, 09 dec. 2022, 22:05
Companiile încep să prefere telefoane recondiționate. Cristian David, CEO Klap România: Solicitările din segmentul business au crescut în ultimele șase luni cu 260%

Pentru anul curent, compania estimează că va finaliza recondiționarea și repunerea în vânzare a peste 15.000 telefoane mobile, cu o valoare de peste 11,5 milioane de lei. în timp ce pentru anul viitor vizează dublarea acestor cifre.

În cazul țării noastre, 40% dintre cei care achiziționează un telefon recondiționat au vârste între 18 și 34 de ani, ei fiind urmați de cei cu vârste între 35 și 44 de ani, cu un procent de 22%, în timp ce, românii între 45 și 54 de ani reprezintă doar 20%. 9% dintre cei care au achiziționat un telefon „expert hand” au între 55-64 de ani, iar alți 9% peste 65 de ani.

Prețul, principalul factor în luarea deciziei de achiziție

Până nu demult, dispozitivele recondiționate erau preferate de utilizatorii preocupați de efectele climatice ale încălzirii globale, multe persoane alegând să contribuie la protejarea mediului înconjurător prin achiziționarea acestora (datorită amprentei de carbon semnificativ redusă).

Astazi, prețul este factorul decisiv atunci când românii caută un telefon recondiționat. Astfel că, 45% dintre aceștia au ales un telefon cu valoare până în 1.000 de lei (21%, un telefon până în 500 de lei).

Pe de altă parte, cei care s-au orientat către un smartphone recondiționat cu valoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei reprezintă un sfert (26%) dintre clienți. Telefoanele cu prețuri între 2.000 și 4.000 de lei sunt preferate de unul din cinci români (21%), iar cei cu cea mai mare dare de mână, adică cei care cumpără dispozitive recondiționate de peste 4.000 de lei sunt doar 8%.

„Telefoanele recondiționate oferă prețuri avantajoase. Unele modele sunt cu până la 60% mai ieftine față de prețul de lansare al dispozitivelor noi. În plus, ele beneficiază de minim 12 luni garanție și drept de retur 30 de zile, gratuit”, a declarat Cristian David, CEO Klap România.

Orășenii sunt cei care conduc segmentul de dispozitive recondiționate cumpărate cu 59%, restul de 41% fiind reprezentat de cei din mediul rural.

Ce branduri de telefoane recondiționate preferă românii

Peste jumătate dintre telefoanele vândute de Klap (55%) sunt modele Samsung, pe locul 2 fiind telefoane Apple (28%). Pe podium își mai fac loc smartphone-urile Huawei, cu un procent de 14%, urmate de Xiaomi, Nokia, Motorola și Oppo.

Temerile românilor legate de telefoanele recondiționate

Startup-ul spune că „telefoane recondiționate” nu înseamnă „telefoane second hand”. Spre deosebire de telefoanele second hand, cele recondiționate sunt supuse unor serii de teste. De asemenea, cumpărătorul primește și garanție.

„Termenul „recondiționat” este nou pentru publicul larg, dar prinde tot mai mult interes. În general, românii asociază temerile legate de telefoanele recondiționate cu posibile defecte ascunse, lipsa de asistență post-vânzare sau, pur și simplu, pierderea banilor investiți într-un astfel de smartphone”, a mai afirmat Cristian David, CEO Klap România.

Companiile preferă să închirieze în loc să cumpere

Segmentul business (B2B) a devenit și acesta tot mai interesat de economia circulară, iar acest lucru se vede în solicitările către Klap.ro, care au crescut în ultimele șase luni cu 260%. Acestea optează, cu precădere, pentru achiziția de telefoane mobile (78%), laptopuri (14%) si tablete pe locul al treilea cu o pondere de 8%.

„Companiile aleg dispozitivele recondiționate pentru raportul calitate – preț oferit (de exemplu, angajații pot primi modele cu specificații mai bune pentru un buget care limitează opțiunile când vine vorba de aparate noi), portofoliul bogat de produse și garanție”, a declarat Cristian David.

O noutate în domeniul comerțului cu produse recondiționate îl reprezintă închirierea acestora.

„O opțiune în domeniul business, care devine tot mai îndrăgită este închirierea. Principalii clienți ai acestui nou serviciu sunt companiile care organizează evenimente (conferințe B2B, concerte, evenimente sportive etc.). Închirierea nu se limitează doar la aceștia, ci se pretează oricăror companii care derulează proiecte cu durată determinată, de până la un an de zile (astfel nefiind nevoite să justifice achiziția de dispozitive)”, a explicat CEO-ul companiei.

Costurile de închiriere pornesc de la 5 euro/zi pentru un smartphone și 7 euro/zi pentru o tabletă sau un laptop. Perioada medie de închiriere pentru gadgeturile sus numite este de 14 zile.

Klap.ro este un startup românesc înființat în anul 2019, care vinde produse recondiționate (telefoane, tablete, laptopuri) și accesorii noi.

Te-ar mai putea interesa și
Kommersant: Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent
Kommersant: Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent
 Rusia ar putea trece la taxarea producătorilor de petrol pe baza preţurilor la barilul de ţiţei Brent în loc de cel de referinţă folosit în prezent, ţiţeiul rusesc Ural, după ce......
Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina
Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului dintre Rusia şi Ucraina ...
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica pune bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană în valoare ...
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus vineri votului în Consiliul General al Capitalei.