Companiile nu au documentaţia tehnică integrală pentru adaptarea sistemului informatic la cerinţele ANAF

Mediul de afaceri îşi doreşte digitalizarea relaţiei cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a reduce birocraţia, dar este necesar un timp suficient de pregătire şi să fie disponibile documentaţii tehnice integrale pentru companiile vizate, conform unui material de opinie realizat de consultanţii Deloitte România.
AGERPRES - vin, 01 iul. 2022, 12:49
Companiile nu au documentaţia tehnică integrală pentru adaptarea sistemului informatic la cerinţele ANAF

De la 1 iulie devine obligatorie facturarea electronică (RO e-Factură) pentru anumite produse, însă termenul coincide cu cel pentru implementarea altor două proiecte importante: SAF-T şi RO e-Transport.

Astfel, 1 iulie 2022 reprezintă un termen extrem de important pentru multe companii puse în faţa implementării unor mecanisme de raportare IT complexe şi care necesită multiple transformări în procesele interne, consumatoare de resurse importante.

„Deşi demersul este apreciabil, trebuie semnalat faptul că încă există numeroase semne de întrebare din partea contribuabililor vizaţi cu privire la aspectele tehnice, cel puţin în cazul celor două mecanisme mai nou introduse (RO e-Factură, RO e-Transport). Implementarea sistemelor de raportare electronică presupune un efort considerabil atât din partea autorităţilor, cât şi din cea a contribuabililor, iar pregătirea temeinică este esenţială pentru succesul întregului proces. Cu toate acestea, în momentul în care aplicarea acestor mecanisme este obligatorie, companiile vizate nu au încă la dispoziţie documentaţia tehnică integrală necesară pentru adaptarea sistemului informatic intern la cerinţele ANAF. De asemenea, pentru anumite prevederi din legislaţia aferentă, ANAF aşteaptă o aprobare din partea instituţiilor europene, care întârzie să apară”, se menţionează într-un material de opinie semnat de Adrian Teampău, director, Impozitare Indirectă, Deloitte România.

RO e-Factură este denumirea dată sistemului informatic naţional care permite emiterea, transmiterea şi descărcarea facturilor în format electronic. Scopul acestui sistem este digitalizarea şi creşterea gradului de conectare dintre contribuabili şi autorităţile fiscale, principalul obiectiv fiind acela de a combate fraudă şi evaziunea fiscală.

„Mecanismul a fost opţional timp de câteva luni, dar de la 1 aprilie 2022 a devenit obligatoriu pentru agenţiile de turism sau operatorii economici care desfăşoară activităţi de turism în relaţie B2C (business to consumer), pentru facturile emise în baza tichetelor de vacanţă”, se menţionează în document.

Conform specialiştilor Deloitte, începând cu 1 iulie 2022, regula se aplică pentru încă două categorii de contribuabili.

„În primul rând, este vorba de companiile care furnizează în relaţie B2B (business to business) produse considerate cu risc fiscal ridicat (de exemplu, legume şi fructe, băuturi alcoolice, ape minerale şi băuturi acidulate, construcţii noi, îmbrăcăminte şi încălţăminte). Lista completă este disponibilă pe site-ul ANAF. A doua categorie este reprezentată de companiile care emit facturi către autorităţi contractante ale statului (B2G – business to government)”, se mai spune în material.

În plus, în cadrul procesului de digitalizare prin aplicarea facturării electronice, autorităţile îşi propun ca, în scurt timp, cel mai probabil începând cu 2023, toate companiile active în România să utilizeze sistemul de emitere şi de raportare a facturilor electronice RO e-Factură.

Totuşi, în urmă cu câteva săptămâni, Parlamentul a adoptat o lege prin care notifică contribuabilii că autorităţile române încă aşteaptă decizia instituţiilor europene cu privire la obligativitatea sistemului pentru tranzacţiile B2B. Conform specialiştilor Deloitte, prin modul cum este formulată legea, se poate interpreta că autorităţile române vor continua implementarea chiar şi în lipsa unei aprobări a Consiliului UE.

„Sistemul e-Transport este menit să monitorizeze transporturile de bunuri considerate cu risc fiscal pe teritoriul naţional. Este obligatoriu tot de la 1 iulie 2022, deşi a fost reglementat de curând, iar contribuabilii nu au avut posibilitatea să îl testeze (nu a existat o perioadă de aplicare opţională, ca în cazul RO e-Factură). În plus, nici în acest caz nu sunt suficiente informaţiile tehnice de implementare”, precizează sursa citată.

Reprezentanţii companiei de consultanţă susţin că acest mecanism are aceeaşi intenţie, de a reduce evaziunea fiscală şi impune contribuabililor să declare anticipat deplasarea bunurilor considerate cu risc fiscal dintr-o locaţie în alta, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România.

„Iniţial au fost prevăzute sancţiuni pentru nedeclararea bunurilor riscante în noul sistem de transport sau declararea lor incompletă, începând cu 1 iulie 2022, cu o amendă între 10.000 şi 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 şi 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice (plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate). Însă autorităţile au suspendat recent aplicarea sancţiunilor până la 30 septembrie 2022”, se mai precizează în document.

În cazul SAF-T, la 1 iulie 2022 intervine obligativitatea raportării în acest sistem pentru marii contribuabili care au fost incluşi în această categorie la finalul anului trecut (prima fază a implementării a demarat la 1 ianuarie 2022, cu companiile aflate de mai multă vreme pe lista de marii contribuabili).

Te-ar mai putea interesa și
Rusia susține că le va permite experților AIEA să inspecteze centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei
Rusia susține că le va permite experților AIEA să inspecteze centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei
Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a......
Cîţu: România se împrumută în 2022 la dobânzi mai mari decât în 2020 și 2021. PSD = inflaţie = dobânzi mari
Cîţu: România se împrumută în 2022 la dobânzi mai mari decât în 2020 și 2021. PSD = inflaţie = dobânzi mari
Fostul lider al PNL Florin Cîţu afirmă, luni, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi ...
Compania de medicamente Biofarm a înregistrat un profit net de 43,64 de milioane de lei în primul semestru din 2022, în creştere cu 20%
Compania de medicamente Biofarm a înregistrat un profit net de 43,64 de milioane de lei în primul semestru din 2022, în ...
Producătorul de medicamente Biofarm a raportat un profit net de 43,64 de milioane de lei în primul semestru, în creştere ...
Justiția olandeză va da pe 17 noiembrie verdictul în cazul prăbușirii în iulie 2014 a avionului companiei Malaysia Airlines în regiunea Donbas din estul ucrainei
Justiția olandeză va da pe 17 noiembrie verdictul în cazul prăbușirii în iulie 2014 a avionului companiei Malaysia ...
Justiţia olandeză va anunţa pe 17 noiembrie verdictul său în procesul prăbuşirii avionului de pe zborul MH17, al companiei ...