Companiile petroliere din sud-estul Europei accelerează investițiile în energie regenerabilă

Companii petroliere mari din Europa de Sud-Est, ca INA, OMV Petrom, Motor Oil și MOL progresează în investițiile în proiecte de energie verde. Mergând pe urmele celor mai mari companii petroliere din lume, și acestea urmăresc creșterea ponderii energiilor regenerabile în operațiunile lor, potrivit unei treceri în revistă a publicației specializate Balkan Green Energy News.
Mihai Nicuţ - mie, 07 iun. 2023, 22:17
Companiile petroliere din sud-estul Europei accelerează investițiile în energie regenerabilă

Agenția Internațională pentru Energie tocmai a estimat că investițiile globale vor crește cu 6,5% în acest an, ajungând la 2,79 de trilioane de dolari, din care 1,74 de trilioane de dolari sunt destinate energiei curate (care include energia nucleară), iar restul reprezintă combustibilii fosili. Sectorul energiei solare ar urma să depășească pentru prima dată producția de petrol, cu 382 de miliarde de dolari atrase, față de 371 de miliarde de dolari.

Dar o parte din această schimbare reflectă, de fapt, investițiile în energie verde ale marilor companii petroliere – Sinopec, Saudi Aramco, Shell și BP și ExxonMobil, printre altele. Unele dintre acestea au recunoscut importanța energiilor regenerabile cu zeci de ani în urmă. De exemplu, Equinor și TotalEnergies s-au rebranduit și ele.

Concurenții lor mai mici, din Europa de Sud-Est și nu numai, încearcă să le ajungă acum din urmă. Doar în decurs de aproximativ o săptămână, au fost dezvăluite o serie de proiecte și investiții în domeniul energiei regenerabile.

 

OMV Petrom  își asigură finanțare pentru hidrogenul verde

OMV Petrom a semnat un contract de finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României pentru construirea unui sistem electrolizator de 20 MW pentru producerea de hidrogen verde. Ministerul Energiei a aprobat până la 39 de milioane de euro, în timp ce întreaga investiție este estimată la 74 de milioane de euro.

Amplasamentul instalației, care ar trebui să fie finalizată în 2025, se află în rafinăria de petrol Petrobrazi, la nord de București. Compania a declarat că va produce 2.600 de tone de hidrogen verde pe an.

OMV Petrom, deținută majoritar de OMV din Austria, a subliniat că are oportunitatea de a deveni principalul jucător integrat pe piața de hidrogen din România. În planul său de investiții de 11 miliarde de euro pentru actualul deceniu, a alocat mai mult de 35% pentru proiecte cu emisii reduse și zero de carbon.

 

Grupul MOL își extinde activitatea în domeniul bioenergiei

În Ungaria vecină, Grupul MOL a ajuns la un acord pentru a cumpăra de la BayWa o centrală electrică pe biogaz de 4 MW în Szarvas. Aceasta procesează peste 40 000 de tone de deșeuri pe an provenite din producția de carne, 53 000 de tone de deșeuri reziduale (cum ar fi gunoiul de grajd) și aproximativ 18. 000 de tone de substrat agricol. Instalația are o producție anuală de 12,5 milioane de metri cubi de biogaz.

 

De la rafinarea petrolului la proiecte de energie solară

Compania elenă Motor Oil Hellas a declarat că a achiziționat 75% din Unagi, care la rândul său deține o participație de 51% în trei firme de proiecte cu un portofoliu de energie solară cu o capacitate nominală de 1,9 GW. Tranzacția a fost convenită prin intermediul noii subsidiare a companiei petroliere, Motor Oil Renewable Energy sau MORE.

Locațiile se află în regiunea Macedonia și în Grecia Centrală. Public Power Corp. (PPC) a semnat anul trecut un acord privind achiziționarea a 49% din același grup de proiecte. Acestea sunt controlate prin intermediul PPC Renewables.

 

În Croația se deschid oportunități de energie eoliană offshore

Compania croată de petrol și gaze INA – Industrija nafte, deținută de MOL, tocmai a devenit producător de energie regenerabilă. Centrala sa solară Virje, cu o capacitate nominală de 10,2 MW și o conexiune la rețea de 9 MW, a intrat în faza de testare.

Este a doua cea mai mare instalație fotovoltaică din țară. Se estimează că Virje va produce 12,2 GWh pe an. Președintele Consiliului de Administrație, Péter Ratatics, a subliniat ambițiile firmei în ceea ce privește energia geotermală, energia eoliană offshore și producția de hidrogen verde, precum și dezvoltarea, în următorii zece ani, a proiectelor de captare și stocare a dioxidului de carbon pentru câmpurile petroliere epuizate.

„Prin punerea în funcțiune a primei noastre centrale solare, facem istorie la INA și facem un pas spre un viitor mai verde și mai sustenabil al activității noastre. INA depune eforturi semnificative pentru a moderniza lanțul valoric tradițional cu diverse proiecte profitabile de energie regenerabilă”, a declarat Ratatics.

La începutul acestei luni, compania a obținut un grant de 252.500 de euro aprobat prin intermediul Connecting Europe Facility (CEF), al Uniunii Europene, pentru a studia fezabilitatea instalării unui parc eolian offshore de 300 MW în nordul Adriaticii. Zona cercetată se întinde pe o suprafață de 2.200 de kilometri pătrați între Pula, în Istria, și orașul italian Ravenna.

„Dacă rezultatul studiilor este pozitiv și sub rezerva deciziei finale de investiție a proiectului, construcția parcului eolian ar putea începe în 2026, pentru o lansare a operațiunilor comerciale în 2029. Acest lucru va îmbunătăți semnificativ securitatea aprovizionării cu energie a ambelor țări și va crește capacitatea de generare a energiei regenerabile”, a declarat Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

Potențialul de energie eoliană offshore al Croației este estimat la 25 GW.

 

Eforturile de decarbonizare nu sunt noi în sectorul petrolier din Balcani

Niciuna dintre companiile din regiune menționate mai sus nu face chiat primii pași în sfera energiilor regenerabile, dar știrile recente pot indica o accelerare a investițiilor.

Compania  Petrol din Slovenia și-a diversificat activitățile, de la distribuția de combustibili fosili la electricitate și încălzire urbană, precum și la proiecte de eficiență energetică și de energie regenerabilă.

HELLENiQ Energy, cu sediul în Grecia, cunoscută anterior sub numele de Hellenic Petroleum sau HELPE, operează cea mai mare centrală solară din Balcani și intenționează să intre în jocul eolian offshore în țara sa de origine.

Compania națională petrolieră a Serbiei, NIS, lucrează la proiecte de hidrogen verde și albastru. Planul său de a instala centrala eoliană Plandište de 102 MW este însă înghețat de ani de zile.

Zarubezhneft a instalat un parc solar de 1 MW pe locul defunctei sale rafinării RNB din Brod, în Bosnia și Herțegovina.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...