Companiile tehnologice din SUA pot pierde 35 mld dolari până în 2016, în urma scandalului de spionaj

Companiile tehnologice din Statele Unite ar putea pierde venituri de până la 35 de miliarde de dolari pânã în 2016, din cauza indignării internaţionale provocată de spionajul prin Internet făcut de Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 26 nov. 2013, 14:46
Companiile tehnologice din SUA pot pierde 35 mld dolari până în 2016, în urma scandalului de spionaj

Dezvăluirile legate de activităţile de spionaj în străinătate efectuate de NSA ar putea costa companiile americane venituri de până la 35 de miliarde de dolari până în 2016, din cauza neîncrederii în securitatea informaţiilor din sistemele IT, potrivit grupului de cercetare Information Technology & Innovation Foundation din Washington, din conducerea căreia fac parte reprezentanţi ai unor companii precum IBM şi Intel.

„Pierderile potenţiale sunt uriaşe, având în vedere cât de mult depinde economia de informaţii”, a declarat Rebecca MacKinnon, membru al grupului New America Foundation,

Orice pas înapoi în politica americană de menţinere a libertăţii Internetului ar putea provoca daune indirecte unor companii ca Apple şi Google, care profită de reţelele globale, în care există puţine restricţii naţionale.

Aproape 40% din populaţia mondială, respectiv 2,7 miliarde de oameni, are acces la Internet, potrivit International Telecommunication Union, agenţie a Naţiunilor Unite cu sediul în Geneva.

Cisco Systems, cel mai mare producător de echipamente pentru reţele IT, a anunţat în această lună că dezvăluirile legate de activitatea NSA provoacă unele ezitări în rândul clienţilor de pe pieţele emergente.

Comenzile în China au scăzut cu 18% în cele trei luni încheiate pe 26 octombrie. În alte regiuni impactul nu este material, dar scandalul îi face pe oameni să se oprească şi să se mai gândească, a declarat Robert Lloyd, director pentru dezvoltare şi vânzări la Cisco.

Informaţiile despre spionajul american dezvăluite de fostul angajat al NSA Edward Snowden au potenţialul de a provoca daune serioase competitivităţii companiilor americane, cum sunt Apple, Facebook şi Mocrosoft, a declarat în această lună Richard Salgado, director pentru securitate informaţională la Google, la o audiere într-o comisie a Senatului american. El a spus că scandalul pune în perico încrederea, care este esenţială acestui tip de afacere.

Dezvăluirile legate de activităţile americane de spionaj au determinat guverne din întreaga lume să ia în considerare propuneri care ar limita libertatea Internetului. Faptul ar putea avea consecinţe grave, neintenţionate, cum ar fi reducerea securităţii datelor, costuri crescute, competitivitate redusă”, a arătat Salgado.

Ţări precum China şi Rusia, care vor să impună un control naţional mai mare asupra Internetului atrag sprijin pentru opiniile lor şi din partea altor puteri economice în dezvoltare, între care India, Mexic şi Coreea de Sud.

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, care a fost una din ţintele de spionaj ale NSA, a cerut noi discuţii despre guvernanţa Internatului, cu sprijinul cancelarului german Angela Merkel, la rândul ei supravegheată de instituţia americană.

Agitaţia din Germania va afecta probabil afacerile din această ţară ale Akamai Technologies, consideră directorul general al companiei din Cambridge, Massachusetts.

„Este în mod clar rău pentru companiile americane, în special în Germania. Probabil vom pierde o parte din afacerile de aici”, a spus Leighton.

Alte companii care ar putea fi afectate de scandalul de spionaj sunt de dimensiuni mici şi mijlocii, din domeniul financiar, manufacturier, al asistenţei medicale, educaţie, transporturi şi alte sectoare care nu au legătură directă cu Internetul, consideră Myron Brilliant, vicepreşedinte excutiv la Camera americană de Comerţ din Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu, despre multinaţionale: Trebuie să aibă un respect faţă de angajaţii lor, să ne încadrăm în nişte limite şi nu trebuie să fie tot timpul: domnule, vă dăm afară
Ciolacu, despre multinaţionale: Trebuie să aibă un respect faţă de angajaţii lor, să ne încadrăm în nişte limite ...
Preşedintele PSD este de părere că îngheţarea angajărilor la stat este decizia corectă, pentru că „cineva, undeva, scăpat frâiele”. Liderul social-democrat Marcel Cioalcu este de......
Ciolacu: La 1 ianuarie, pensiile vor fi majorate cel puţin cu rata inflaţiei. Mai e mult de făcut ca actuala creştere economică să se vadă şi în buzunarele românilor
Ciolacu: La 1 ianuarie, pensiile vor fi majorate cel puţin cu rata inflaţiei. Mai e mult de făcut ca actuala creştere ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dă asigurări că pensiile se vor majora, de la 1 ianuarie anul viitor „cel puţin” ...
Marcel Ciolacu: Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei
Marcel Ciolacu: Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că modificarea Constituţiei nu reprezintă, în prezent, o urgenţă, ...
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație cu angajările pentru PNRR și scurtează la 13 zile perioada de organizare a concursurilor
Statul apasă pe accelerație și vrea să angajeze mai repede oameni pentru implementarea reformelor asumate prin Planul ...