Compensarea cantitativă a prosumatorilor, promisă de Guvern, mai așteaptă. Proiectul de OUG a fost întors

Consiliul Economic și Social a retrimis Guvenului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevedea, printre altele, introducerea compensării cantitative a energiei electrice injectată în rețea de prosumatori. Așadar, introducerea compensării cantitative se amână.
Mihai Nicuţ - mar, 12 oct. 2021, 11:39
Compensarea cantitativă a prosumatorilor, promisă de Guvern, mai așteaptă. Proiectul de OUG a fost întors

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 precum si modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008 a fost retrimis Guvernului de Consiliul Economic și Social pentru că, așa cum a plecat din Guvern, nu avea toate avizele necesare pentru a merge mai departe.

Potrivit legii, CES trebuie să emită avize pentru actele normative emise de Guvern. Chiar dacă avizul este consultativ pentru Guvern – adică poate să țină cont de el sau nu, el este totuși obligatoriu – adică trebuie să îl obțină.

În acest caz, CES a retrimis Guvernului proeictul de OUG pentru că nu avea toate avizele necesare – de la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul de Externe și, mai ales, de la Ministerul Justiției. Ca atare, proiectul de OUG nu poate intra încă în vigoare, iar compensarea cantitativă a prosumatorilor se amână.

Pe scurt, ce urma să se întâmple: OUG introduce compensarea cantitativă în regim de 1:1 a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii vor fi obigați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs în exces vara. Schema de compensare cantitativă este valabilă până în anul 2030.

În detaliu despe mecanism, în acest text:

Se introduce compensarea cantitativă a prosumatorilor. Cum se aplică și până când – proiect de OUG

“Guvernul a uitat iar de prosumatori, mult așteptata compensare cantitativă rămâne, deocamdată, doar o promisiune. E un fapt trist și surprinzător în același timp, pentru că au existat toate condițiile pentru a implementa aceste măsuri de sprijin. Compensarea cantitativă trebuie sa devină o prioritate pe agenda următorului guvern, dacă România vrea cu adevărat să încurajeze cetățenii să producă energie din surse regenerabile”, spune Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România, care se preocupă de mai mulți ani de încurajarea prosumatorilor.

“În acest moment, România încalcă cadrul legislativ european, pentru că nu a transpus la timp pachetul Energie curată pentru toți cetățenii”, a mai spus Mândru.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a declarat acum o lună că, la finalul lui iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori și mai sunt alte “câteva mii” care sunt acum în procedura de obținere a certificatului de prosumator. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor este de 70 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...