Complexul Energetic Oltenia va ceda către CET Govora două mine de lignit – proiect

Complexul Energetic Oltenia va ceda minele de lignit Berbeşti şi Alunu către CET Govora, principalul utilizator al cărbunelui din aceste cariere, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Departamentul pentru Energie.
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 12:36
Complexul Energetic Oltenia va ceda către CET Govora două mine de lignit - proiect

‘Se autorizează Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie să mandateze reprezentanţii statului în cadrul adunării generale a acţionarilor de la Societatea Complexul Oltenia S.A. pentru a aproba transferul activelor deţinute de către Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A., aferente Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti şi Alunu către Societatea C.E.T. Govora S.A., împreună cu titlul creanţei deţinute de către Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. faţă de Societatea C.E.T. Govora S.A.’, se arată în proiectul de OUG.

În nota de fundamentare, iniţiatorii explică faptul că CET Govora este producătorul de energie termică pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi pentru platforma industrială Oltchim.

Până acum, CET Govora a cumpărat de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) lignitul necesar producerii agentului termic, CET-ul fiind unul dintre principalii clienţi pentru lignitul produs de CEO, provenit în special din carierele Alunu şi Berbeşti.

‘Activitatea CET Govora depinde indisolubil de furnizarea de lignit de la aceste exploatări ale CEO’, se arată în nota explicativă.

Cele două cariere au avut, încă de la înfiinţarea lor, ca destinaţie principală producţia şi furnizarea de lignit către CET Govora, deservind practic această centrală electrică de termoficare. În acest sens, întreagă infrastructură aferentă carierelor Berbeşti şi Alunu, adică liniile de cale ferată, a fost concepută şi executată pentru a transporta lignitul către CET Govora, mai spun iniţiatorii.

‘La rândul său, CEO ar beneficia de o serie de avantaje ca urmare a transferării minelor Berbeşti şi Alunu către CET Govora, avantaje dintre care menţionăm: a) reducerea costului unitar al tonei de cărbune de la 66,52 lei/tonă la 56,2 lei/tonă, b) reducerea preţului anual al MWh de la 202,7 lei/MWh la 188,6 lei/ MWh, c) reducerea cheltuielilor cu consumul propriu de energie electrică aferent celor două cariere, d) reducerea cheltuielilor cu certificatele verzi aferente consumului de energie electrică, şi e) îmbunătăţirea fluxului de numerar’, precizează documentul.

De asemenea, de-a lungul timpului, CET Govora a acumulat restanţe la plata lignitului.

‘În plus, din punct de vedere contabil, în condiţiile în care creanţele CEO nu au fost încasate până în prezent, iar şansele de recuperare a acestora sunt relativ mici, un provizion ar trebui constituit la CEO la finele anului financiar 2013. În conformitate cu prevederile art. 22, lit. c) din Codul Fiscal, acest provizion ar putea fi deductibil în proporţie de maxim 30% în evidenţele fiscale ale CEO. Prin transferul creanţelor CEO către CET Govora, la scoaterea din gestiune a acestora, CEO va înregistra o cheltuială 100% deductibilă fiscal. Conform estimărilor, acest avantaj fiscal ar fi în suma de aproximativ 17,25 milioane lei’, susţine nota de fundamentare.

Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit listat la bursă în vara acestui an, conform angajamentelor asumate în faţa FMI, însă procesul ar putea întârzia din cauza analizelor necesare pentru evaluarea rezervelor de cărbune.

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...