Noi reglementări privind concediul de îngrijitor, recent introdus în Codul Muncii

Concediul de îngrijitor a fost introdus recent în Codul Muncii prin Legea 283, despre care Economica.net a scris pe larg în octombrie. De acest nou tip de concediu poate beneficia angajatul care are în grijă o rudă diagnosticată cu probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, hepatitele cu evoluţie severă, insuficienţa renală cronică în stadiu de dializă, cataracta profesională, depresia postpartum, se arată într-un proiect de ordin al Ministerului Muncii, consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 28 nov. 2022, 21:58
Noi reglementări privind concediul de îngrijitor, recent introdus în Codul Muncii

Context

Concediul de îngrijitor a fost introdus în Codul Muncii prin Legea 283 din 2022, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici.

 

Angajatul poate beneficia de acest nou tip de concediu ca să îngrijească o rudă sau o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta, care are nevoie de sprijin din cauza unei probleme medicale grave, reiese din Codul Muncii actualizat prin Legea 283, consultată de Economica.net.

Ministerul Muncii a definitivat recent lista afecţiunilor grave eligibile pentru a primi concediu de îngrijitor, în accepţiunea Legii 283. Aceasta poate fi consultată în anexa unui proiect de ordin, elaborat de Ministerul de resort, pe care o puteţi citi aici:

Salariaţii pot obţine concediu de îngrijitor al unei rude sau persoane din aceeaşi gospodărie, diagnosticată cu una dintre problemele medicale:

  • artrită reumatoidă, cu deficit funcțional sever, afectarea semnificativă a capacității de autoîngrijire, ortostatismului şi deplasării;
  • spondiloartrite cu deficit funcţional sever, afectarea semnificativă a capacităţii de autoîngrijire, ortostatismului şi deplasării sau cu uveită severă şi afectarea capacităţii vizuale;
  • sindrom de obezitate hipoventilaţie;
  • boală neuromusculară avansată cu insuficienţă respiratorie;
  • fibroză pleurală extensivă;
  • psihoză şi depresie postpartum;
  • paraplegie;
  • tetraplegie;
  • scleroză multiplă în stadii avansate;
  • diabet zaharat indiferent de tip, în perioada complicaţiilor acute care necesită spitalizare şi tratament de urgenţă, în intervalul de maxim 30 zile de la externare;
  • cataractă profesională;
  • astm sever necontrolat, exacerbare de astm tratată cu corticosteroizi sistemici;
  • afecţiuni oncologice stadiu avansat (III și IV) în cursul tratamentului oncologic grevat de reacţii adverse sau complicaţii.
  • insuficienţă renală cronică în stadiu de dializă;
  • hepatite cu evoluţie severă;
  • anevrisme şi disecţia de aortă operate;
  • accident vascular cerebral, se arată în proiectul de ordin al Ministerului Muncii, analizat de Economica.net.

Durata concediului de îngrijitor

Durata concediului de îngrijitor e de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic. Concediul de îngrijitor se va acorda la solicitarea scrisă a salariatului, se arată la alineatul (1) al articolului 152¹ introdus în Codul Muncii prin Legea 283, analizată de Economica.net.
Prin rudă, legiuitorul înţelege soţul/soţia angajatului, fiul, fiica, mama, tatăl angajatului.

Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare decât cea de cinci zile lucrătoare, precizată de Economica.net mai sus.
Perioada de cinci zile lucrătoare în care salariatul beneficiază de concediu de îngrijitor nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă și în specialitate, prevede articolul 152¹ cu care e actualizat Codul Muncii, analizat de Economica.net.

Actele pe care le veţi aduce angajatorului după ce solicitaţi concediul de îngrijitor

Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia.

În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul solicitării concediului de îngrijitor, salariatul are obligaţia să aducă angajatorului documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire îi este rudă sau e un om care locuieşte în aceeași gospodărie cu acesta, precum şi a existenţei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către angajat, reiese din proiectul de ordin al Ministerului Muncii, consultat de Economica.net.

Punctual, documentele prin care angajatul face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin îi este rudă sunt actul de identitate, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie, după caz, conform proiectului de ordin al Ministerului Muncii, obţinut de Economica.net.

Documentele prin care angajatul face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin locuiește în aceeași gospodărie cu acesta sunt actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire, din care rezultă acelaşi domiciliu sau reşedință cu salariatul, actul prin care persoana îngrijită a fost luată în spaţiu, adeverinţa de la asociaţia de proprietari/locatari sau declaraţia pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia i-a oferit îngrijire locuiește în aceeași gospodărie cu acesta cel puțin pe perioada concediului de îngrijire, după caz.

Documentul medical prin care salariatul dovedeşte existența problemei medicale grave a persoanei îngrijite este biletul de externare din spital sau, după caz, adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave, conform proiectului de ordin, consultat de Economica.net.

Salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurați, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuţiei (CASS).

Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare, prevede alineatul (4) al articolului 152¹ recent introdus în Codul Muncii, analizat de Economica.net.

Angajatorii care refuză să acorde concediu de îngrijitor salariaţilor care îndeplinesc condițiile enumerate de Economica.net mai sus sunt pasibili de amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei, prevede litera t) cu care a fost actualizat articolul 260, alineatul (1) din Codul Muncii, studiat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...