Concurenţa dintre Germania, Franţa şi Spania riscă să lase neocupat un loc în conducerea BCE

O luptă pentru putere între Germania, Franţa şi Spania, legată de şefia Mecanismului European de Stabilitate (ESM) şi a Eurogroup, riscă să lase neocupat un loc în board-ul Băncii Centrale Europene (BCE), format din şase membri, în mijlocul unei crize a datoriilor cu posibile efecte devastatoare.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 15:06
Concurenţa dintre Germania, Franţa şi Spania riscă să lase neocupat un loc în conducerea BCE

La sfârşitul lunii mai urmează să expire mandatul de opt ani al spaniolului Jose Manuel Gonzales-Paramo în board-ul BCE, iar cele mai mari şanse pentru acest post le are şeful băncii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, transmite Reuters.

Pentru funcţie mai concurează Antonio Sainz de Vicuna din Spania, avocat la BCE, şi Mitja Gaspari din Slovenia.

O astfel de schimbare în conducerea BCE ar trece în mod normal neobservată, dar procesul este blocat, în condiţiile în care Germania, Franţa şi Spania se luptă pe conducerea ESM şi a Eurogroup.

În plină luptă politică, improbabil să se încheie în următoarele câteva săptămâni, trei surse din BCE au declarat că banca a acceptat faptul că va avea un om în minus cel puţin o lună.

Problema a apărut în timp ce zona euro face planuri de urgenţă pentru eventualitatea ca Grecia să devină prima ţară care părăseşte zona euro.

Ieşirea Greciei din uniunea monetară ar lăsa BCE şi politicienii din zona euro să se lupte pentru supravieţuirea euro.

„Nu anticipez ca noul membru al board-ului BCE să fie numit înainte de 1 iulie”, a spus una dintre surse.

Board-ul executiv al BCE stabileşte dobânzile din zona euro şi alte forme de politică monetară, alături de consiliul guvernatorilor, format din şefii băncilor centrale din cele 17 membre ale uniunii monetare.

Componenţa board-ului BCE este decisă mai degrabă de liderii din zona euro şi miniştrii de Finanţe, decât de BCE. Numirea unui nou membru poate fi decisă oricând, în scris, dar următoarea reuniune importantă la care ar putea fi luată o decizie în această privinţă este improbabilă înainte de 21 iunie.

În pofida crizei, responsabilităţile lui Gonzalez-Paramo au fost reduse semnificativ în ultimele două luni, iar surse din BCE au declarat că board-ul poate funcţiona uşor şi în cinci membri.

Totuşi, amânarea deciziei are loc într-o perioadă critică.

Motivul iniţial al amânării a fost reprezentat de alegerile prezidenţiale din Franţa, pentru că autorităţile de la Paris nu au dorit să ia o decizie înainte de învestirea unui nou preşedinte.

Franţa a sperat să obţină unul dintre celelalte posturi aflate în joc, fie la şefia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a revenit britanicului Suma Chakrabarti, sau la ESM, pentru care este favorit spaniolul Belen Romana Garcia.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble este considerat viitorul preşedinte al Eurogroup, astfel că Franţa riscă să rămână cu mâna goală.

Franţa deţine un loc în board-ul BCE, dar rolul său pe scena internaţională s-a redus după plecarea lui Jean-Claude Trichet din funcţia de preşedinte al instituţiei, şi în urma demisiei urâte a lui Dominique Strass-Kahn de la conducerea FMI.

În plus, înlocuirea lui Gonzalez-Paramo are o semnificaţie aparte, având în vedere că un alt post în board-ul BCE nu va fi disponibil până în mai 2018.

Până în prezent, Germania, Franţa, Italia şi Spania au fost întotdeauna reprezentate în board-ul BCE. Dacă Mesch, unul dintre cei mai experimentaţi membri ai BCE, va câştiga această cursă, aşa cum se anticipează, ar fi pentru prima oară când această regulă ar fi încălcată.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...