Concurenţa dintre Germania, Franţa şi Spania riscă să lase neocupat un loc în conducerea BCE

O luptă pentru putere între Germania, Franţa şi Spania, legată de şefia Mecanismului European de Stabilitate (ESM) şi a Eurogroup, riscă să lase neocupat un loc în board-ul Băncii Centrale Europene (BCE), format din şase membri, în mijlocul unei crize a datoriilor cu posibile efecte devastatoare.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 15:06
Concurenţa dintre Germania, Franţa şi Spania riscă să lase neocupat un loc în conducerea BCE

La sfârşitul lunii mai urmează să expire mandatul de opt ani al spaniolului Jose Manuel Gonzales-Paramo în board-ul BCE, iar cele mai mari şanse pentru acest post le are şeful băncii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, transmite Reuters.

Pentru funcţie mai concurează Antonio Sainz de Vicuna din Spania, avocat la BCE, şi Mitja Gaspari din Slovenia.

O astfel de schimbare în conducerea BCE ar trece în mod normal neobservată, dar procesul este blocat, în condiţiile în care Germania, Franţa şi Spania se luptă pe conducerea ESM şi a Eurogroup.

În plină luptă politică, improbabil să se încheie în următoarele câteva săptămâni, trei surse din BCE au declarat că banca a acceptat faptul că va avea un om în minus cel puţin o lună.

Problema a apărut în timp ce zona euro face planuri de urgenţă pentru eventualitatea ca Grecia să devină prima ţară care părăseşte zona euro.

Ieşirea Greciei din uniunea monetară ar lăsa BCE şi politicienii din zona euro să se lupte pentru supravieţuirea euro.

„Nu anticipez ca noul membru al board-ului BCE să fie numit înainte de 1 iulie”, a spus una dintre surse.

Board-ul executiv al BCE stabileşte dobânzile din zona euro şi alte forme de politică monetară, alături de consiliul guvernatorilor, format din şefii băncilor centrale din cele 17 membre ale uniunii monetare.

Componenţa board-ului BCE este decisă mai degrabă de liderii din zona euro şi miniştrii de Finanţe, decât de BCE. Numirea unui nou membru poate fi decisă oricând, în scris, dar următoarea reuniune importantă la care ar putea fi luată o decizie în această privinţă este improbabilă înainte de 21 iunie.

În pofida crizei, responsabilităţile lui Gonzalez-Paramo au fost reduse semnificativ în ultimele două luni, iar surse din BCE au declarat că board-ul poate funcţiona uşor şi în cinci membri.

Totuşi, amânarea deciziei are loc într-o perioadă critică.

Motivul iniţial al amânării a fost reprezentat de alegerile prezidenţiale din Franţa, pentru că autorităţile de la Paris nu au dorit să ia o decizie înainte de învestirea unui nou preşedinte.

Franţa a sperat să obţină unul dintre celelalte posturi aflate în joc, fie la şefia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a revenit britanicului Suma Chakrabarti, sau la ESM, pentru care este favorit spaniolul Belen Romana Garcia.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble este considerat viitorul preşedinte al Eurogroup, astfel că Franţa riscă să rămână cu mâna goală.

Franţa deţine un loc în board-ul BCE, dar rolul său pe scena internaţională s-a redus după plecarea lui Jean-Claude Trichet din funcţia de preşedinte al instituţiei, şi în urma demisiei urâte a lui Dominique Strass-Kahn de la conducerea FMI.

În plus, înlocuirea lui Gonzalez-Paramo are o semnificaţie aparte, având în vedere că un alt post în board-ul BCE nu va fi disponibil până în mai 2018.

Până în prezent, Germania, Franţa, Italia şi Spania au fost întotdeauna reprezentate în board-ul BCE. Dacă Mesch, unul dintre cei mai experimentaţi membri ai BCE, va câştiga această cursă, aşa cum se anticipează, ar fi pentru prima oară când această regulă ar fi încălcată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul italian a solicitat Comisiei Europene să pună la punct un sistem comun de stocare a gazelor naturale
Guvernul italian a solicitat Comisiei Europene să pună la punct un sistem comun de stocare a gazelor naturale
Italia a cerut Comisiei Europene să înceapă să lucreze imediat la un plan de creare a unui sistem comun de stocare pentru ...
Agroland Business System vrea să acorde servicii de creditare în magazinele Agroland MEGA pe care le deține
Agroland Business System vrea să acorde servicii de creditare în magazinele Agroland MEGA pe care le deține
Agroland Business System îşi extinde obiectul de activitate pentru a oferi servicii de creditare în magazinele sale Agroland ...
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...