Condiţiile puse de marile magazine îi fac pe cultivatorii de pepeni să îşi regândească afacerea. Suprafaţa cultivată scade, importurile cresc

Exigenţa marilor reţele de magazine faţă de producătorii români pe care îi listează a schimbat destinele business-urilor cu pepeni din România. La Gheorghe Doja, unde o cooperativă cultivă pe 100 de hectare, barierele comercianţilor par prea lacse, iar investiţiile oamenilor momentan inutile, în timp ce la Dăbuleni, un alt grup de producători a renunţat la cultură din cauza competiţiei neloiale cu marfa de import verificată prea sumar. Per total, numai în perioada 2017-2018, fermierii au renunţat la 1.300 de hectare.
Alina Stanciu - joi, 27 iun. 2019, 18:36
Condiţiile puse de marile magazine îi fac pe cultivatorii de pepeni să îşi regândească afacerea. Suprafaţa cultivată scade, importurile cresc

De trei ani, marile lanţuri de magazine au început să ducă pepenii româneşti şi peste graniţe. Calitatea certificată, preţul şi capacitatea suficientă de producţie a trimis o asociaţie de producători de comuna Gh Doja din judeţul Ialomiţa mai întâi în Cehia, în magazinele Lidl,  iar anul acesta li se vor deschide şi graniţele către Ungaria şi Polonia. Dincolo de această veste bună, stau însă întrebările unor producători care nu înţeleg de ce bariera de intrare în marile lanţuri de magazine este diferită la români faţă de importatori sau chiar de la un producător local la altul. Confruntându-se cu aceeaşi problemă, unii au investit mai mult în certificări sperând că lucrurile se vor schimba, în timp ce alţii pur şi simplu au renunţat la această cultură.

Poveste cu pepeni româneşti la export

În comuna Gheorghe Doja din judeţul Ialomiţa se află una dintre cele mai mari suprafeţe cultivate cu pepeni dn România-100 de hectare cu diferite soiuri care ajung cu precădere în marile lanţuri de magazine. Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja, din care fac parte 10 fermieri, produce în fiecare sezon în jur de 10.000 de tone de pepeni, iar de acum trei ani au început să şi exporte.

Cum au ajuns pe piaţa din Cehia, Ungaria şi Polonia a explicat pentru ECONOMICA.NET Ion Florin, preşedintele Cooperativei. ” În România toată lumea este acceptată. Nu sunt grele condiţiile de livrare. Problema este însă că producătorul român nu este obişnuit să respecte planurile de tratament şi de fertilizare, perioadele de pauză. Noi suntem certificaţi Global Gap (o certificare internaţională care presupune din partea producătorilor respectarea unor norme de siguranţă alimentară şi protecţia mediului pe care care o solicită retailerul german Lidl producătorilor din România cu care lucrează n.red), ceea ce înseamnă că respectăm planurile de tratamente şi de fertilizare, perioadele de pauză. Pentru noi sunt investiţii în plus, o cheltuială şi bătăi de cap pentru care nu avem beneficii suplimentare. Aceste eforturi nu se regăsesc în preţul de vânzare, singurul avantaj pentru noi fiind oportunitatea de export. Restul de magazine (cele care nu cer certificarea Global Gap sau alt tip de certificare n.red) nu au nicio treabă. Acceptă orice producător. Noi am obţinut această certificare în speranţa că viitor lucrurule se vor schimba”, spune oficialul Cooperativei.

Potrivit acestuia, Cooperativa livrează către toţi marii retaileri din România, printre care Lidl, Carrefour, Auchan, Mega Image, Profi, Metro şi este printre puţinele din ţară care realizează export. „Exportăm de 3 ani în Lidl Cehia, iar de anul acesta vom intra şi pe piaţa din Polonia şi Ungaria, în alte lanţuri cu care colaborăm. Cam 10% din ce producem exportăm. Preţurile la export se negociază pe săptămână şi sunt cam cu 15% peste preţul primit în ţară”, mai spune Ion Florin.

Din informaţiile ECONOMICA.NET, la poarta fermei, kilogramul de pepene se vinde cu 60 de bani-1,5 lei.

Acesta estimează pentru 2019 un business de aproximativ 20 de milioane de lei, cu 25-30% mai mult decât în 2018. „Poducţia de anul acesta nu va fi foarte mare, probabil ca la nivelul anului trecut, undeva la 60 de tone de pepeni la hectar. Creşterea vine însă din faptul că am diversificat mau mult cultura. NU avem doar pepeni. În total, cultivăm 150 de hectare, restul uprafeţei fiind cultivată cu dovlecei, varză,conopidă, ardei capia, gogoşar etc”, explică oficialul Cooperativei.

Povestea unui eşec

Având aceeaşi nemulţumire cu privire la concurenţa neloială din marile lanţuri de magazine, povestea unui producător de pepeni din celebra zonă Dăbuleni are un altfel de final. Ion Diaconu Florea, fost reprezentant al asociatiei Casa Pepenilor Verzi Dabuleni, ajunsese împreuna cu alţi şase producători, în 2015, la o exploataţie cu pepeni de 50 de hectare. Vindea cu precadere în lanţul Metro şi Real, dar a preferat să cultive începând cu anul trecut floarea soarelui, grâu, porumb sau soia, pentru a scăpa de concurenţa „mărfii false”, dupa cum spune acesta.

„Eu livram către Metro şi Real unde m-am confruntat cu o exigenţă fantastică în condiţiile în care importurile din Grecia intrau în magazine fără probleme.Din punct de vedere calitativ, pepenii din România nu se verificau la fel ca cei din import, iar când ceream explicaţii mi se spunea că sunt recepţionaţi de acolo. De anul trecut am renunţat să mai produc pepeni. Ultima dată am avut 25 de hectare”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Florea. „Cu cerealele totul este cert. Am contracte de livrare cu diverse unităţi şi nu mă mai bate nimeni la cap cu diverse standarde de calitate”, mai spune acesta.

În 2018, din datele INS, în România s-a cultivat cu pepeni o suprafaţă de 22,1 mii hectare, iar producţia a fost de aproximativ 584.000 de tone, ceea ce înseamnă o medie de 26,4 tone la hectar. Faţă de 2017, suprafaţa a scăzut cu 1,3 mii de hectare.

România a importat anul trecut 28,3 de mii de tone de pepeni verzi proaspeţi în valoare de 9 milioane de euro şi 4,9 mii de tone de pepeni galbeni, iar în ianuarie -martie 2019 importul a fost de 1400 de tone de pepeni verzi şi de aproximativ 829.000 de tone de pepeni galbeni.

Spre comparaţie, în 2016, România a importat pepene verde de 7,3 milioane de euro, de 280 de ori mai mult faţă de cât a exportat, potrivit datelor Eurostat. Principalele ţări din care România importă pepeni sunt Grecia, Olanda, Germania şi Turcia.

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...