Conducerea ASF s-a asigurat. Va încasa şi al 13-lea salariu chiar dacă din 5 noiembrie îi expiră mandatul

În ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cei nouă membri ai acestuia, cinci executivi şi patru neexecutivi au votat acordarea celui de-al 13-lea salariu, chiar dacă din 5 noiembrie, componenţa Consiliului se poate schimba în contextul noilor alegeri. Aşa cum explică oficial ASF, toate deciziile de politică salarială sunt luate în concordanţă cu prevederile contractului colectiv de muncă negociat de conducerea instituţiei cu sindicatul.
Gabriela Ţinteanu - mie, 03 oct. 2018, 18:46
Conducerea ASF s-a asigurat. Va încasa şi al 13-lea salariu chiar dacă din 5 noiembrie îi expiră mandatul

ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu data de 5 noiembrie 2013. Astfel, pe 5 noiembrie 2018, ASF va trebui să aibă validat de către Parlament un nou Consiliu de Administraţie pentru următorii 5 ani, care poate include sau nu membrii actualului Consiliu.

În şedinţa de Consiliu de Administraţie al ASF s-a votat ca cel de-al 13-lea salariu de anul acesta să fie încasat înainte de data de 5 noiembrie. Surse din piaţa asigurărilor spun că decizia ar fi fost luată pentru ca toţi membrii si angajatii ASF să beneficieze de acest avantaj, chiar si cei care după această dată nu vor mai fi angajaţi ai acestei instituţii. Menţionăm că cel de-al 13-lea salariu a fost încasat în fiecare an de toţi angajaţii ASF şi este egal cu salariul de bază al fiecărui angajat.

De altfel, ASF a răspuns punctual la întrebările transmise de ECONOMICA.NET: „Politica salarială a ASF nu prevede acordarea altor venituri în afara celor deja prevăzute in Contractul Colectiv de Muncă, negociat la nivel de instituție cu Sindicatul salariaților ASF”.

În declaraţiile de avere pentru veniturile aferente anului trecut, şefii ASF au salarii diferite. Conform declaratiei de avere, Leonardo Badea, preşedintele ASF, a încasat venituri din salarii în valoare de 358.412 lei în perioada 14 iulie 2017 (când a preluat mandatul) – decembrie 2017, ceea ce ar corespunde unui salariu de 59.735 de lei lunar pentru cele şase luni de mandat din 2017.

Ovidiu Razvan Wlassopol, a câştigat, în anul 2017, din funcţiile de consilier şi prim-vicepreşedintele al Consiliului ASF (mandat început pe 25 iulie 2017), venituri salariale în valoare totală de 441.724 lei. În acest caz nu poate fi calculat venitul lunar pentru că este diferit pe jumătate de an.

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte – membru executiv responsabil cu sectorul asigurărilor-reasigurarilor, a raportat venituri de 737.361 lei pentru anul 2017, ceea ce ar corespunde unor venituri lunare de 61.446 de lei.

De asemenea, Mircea Ursache, vicepreşedinte – membru executiv pe sectorul instrumentelor şi investitiilor financiare, ASF, a încasat, de la ASF, un venit anual în suma de 683.366 lei, ceea ce ar corespunde unor venituri lunare de 56.947 de lei.

În declaraţia de avere se arată că Ion Giurescu, vicepreşedinte – membru executiv – sectorul sistemului de pensii private, ASF, a avut venituri salariale, anul trecut, în valoare de 681.174 lei, adică 56.764 de lei pe lună. .

Ceilalti 4 membri neexecutivi ai Consiliului ASF au avut, în 2017, următoarele venituri salariale: Gheorghe Marcu – 338.678 lei, adică 28.223 de lei pe lună, Daniel Ştefan Armeanu – 338.678 lei, adică 28.223 de lei pe lună, Gabriela Boca: 350.837 lei, adică 29. 236 lei pe lună. Albin BIRO nu a precizat în declaraţia de avere veniturile încasate din salarii.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...