Conducerea Autorităţii de Supraverghere Financiară ar putea fi demisă săptămâna viitoare

Deputaul PNL, Andreea Paul, a declarat că după audierile de miercuri, 14 septembrie, din Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor ar putea cere demiterea conducerii ASF, motivul principal fiind discrepanţele de pe piaţa poliţelor RCA şi tergiversarea apariţiei legii noi.
Economica.net - sâm, 10 sept. 2016, 18:43
Conducerea Autorităţii de Supraverghere Financiară ar putea fi demisă săptămâna viitoare

„Concluziile le vom trage după aceste audieri. Nu mă interesează neapărat demiterea unor persoane, dar avem nevoie de o conducere care să promoveze o lege a coerenţei care să transforme asigurările într-un suport real pentru piaţă nu într-un blocator al unor industrii din economia noastră, un blocator al transportatorilor. După audieri vom trage concluziile şi am putea cere demiterea conducerii ASF. Din ianuarie am făcut repetate solicitări şi nu avem nici acum răspunsuri clare despre creşterile disproporţionate de perţuri pe piaţa RCA, legea este tergisversată de atât de mult timp în ciuda faptului că la ea au lucrat foarte mulţi specialişti”, spune deputatul PNL Andreea Paul, membru în Comisia de Buget Finanţe de la Camera Deputaţilor.

Deputatul arată că a propus la începutul anului atât ASF, cât şi Ministerului Finanţelor şi EximAsig înfiinţarea unei societăţi de asigurări de stat care să vândă poliţe RCA. „Nu vorbim de o piaţă liberă în adevăratul sens al cuvântului atât timp cât asigurarea RCA este una obligatorie. Aces lucru ar justifica apariţia unui asigurător controlat de stat pe această piaţă. Cu toate acestea, nu avem nici la ora actuală o notă de fundamentare de la cele trei institutţii pe care le-am contactat pentru acest lucru”, precizează Andreea Paul.

ASF a aprobat la 1 august majorarea capitalului social al societăţii cu 20 de milioane de lei, la 37,4 milioane lei. Surse din piaţa asigurărilor susţin că este inevitabilă intrarea EximAsig pe piaţa RCA, cu atât mai mult cu cât, neavând un istoric al daunelor auto nu are nevoie de rezerve de daune foarte mari (spre deosebire de ceilalţi asigurători din piaţă) şi ar porni în calculul tarifului poliţei RCA de la alte calcule actuariale. Pe lângă alte cerințe ale ASF, asigurătorul care aybscrie și RCA are nevoie de un capital social de 7,8 milioane de euro în echivalent lei. Asta înseaqmnă că Eximasig poate intra oricând pe piața asigurărilor RCA.

La audierile de miercuri, deputaţii au chemat şi reprezentanţii ANAF pentru a discuta despre preţurile de transfer în cazul societăţilor de asigurări. „De 26 de ani în România avem un adevărat Eldorado al asigurărilor. La un moment dat trebuie să vedem cu adevărat ce se întâmplă şi pe această piaţă. De aceea am cerut ANAF să analizeze dacă asigurătorii care raportează mereu pierderi au sau exporturi de profit prin diverse forme contabvile”, a precizat Andreea Paul.

Miercuri, 14 septembrie, conducerea ASF va fi audiată în cadrul Comisiei pentru buget-finanțe de la Camera Deputaţilor pe tema creşterii galopante a tarifelor la RCA din ultimul an şi jumătate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc......
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...