Conducerea băncii norvegiene DNB susţine că nu ştia de schema de înfiinţare a firmelor offshore

Consiliul de Administraţie şi principalii directori ai DNB, cea mai mare bancă norvegiană, au anunţat luni că nu erau la curent cu activităţile diviziei din Luxemburg, care i-a ajutat pe unii clienţi să-şi înfiinţeze firme offshore pentru a evita plata taxelor, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 11 apr. 2016, 19:16
Conducerea băncii norvegiene DNB susţine că nu ştia de schema de înfiinţare a firmelor offshore

Oficialii băncii au prezentat luni rezultatele investigaţiei interne în urma apariţiei celei mai mari scurgeri de informaţii financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Aşa-numitele ‘Panama Papers‘ prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor.

După apariţia dezvăluirilor, DNB a anunţat, în 14 aprilie, că în perioada 2006 – 2010 a ajutat aproximativ 40 de clienţi să-şi înfiinţeze firme offshore în Seychelles şi regretă că a procedat în acest mod.

‘Nu aveam informaţii despre aceste fapte, dar ceea ce s-a întâmplat în această perioadă este responsabilitatea mea’, a afirmat, luni, directorul general Rune Bjerke, la o conferinţă de presă.

‘Consiliul de Administraţie are deplină încredere în Rune Bjerke şi rezultatele investigaţiei interne nu au oferit motive să se pună la îndoială poziţia sa”, a declarat preşedintele DNB, Anne Carine Tanum.

Guvernul norvegian a anunţat că va examina informaţiile de la DNB. Statul este cel mai mare acţionar al DNB, cu o participaţie de 34%, şi a cerut explicaţii privind deciziile de a-i ajuta pe clienţi să-şi înfiinţeze firme offshore.

Datele din Panama Papers se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicate în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus, Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate şi că ea este victima unei ‘campanii internaţionale împotriva vieţii private’.

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmis datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa-numitele ‘Panama Papers’ prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de ‘toleranţă zero’ în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor ’70 până în primăvara acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Germania va reduce estimările privind evoluţia economiei în 2021 şi le va îmbunătăţi pe cele pentru 2022 – Reuters
Germania va reduce estimările privind evoluţia economiei în 2021 şi le va îmbunătăţi pe cele pentru 2022 – Reuters
Guvernul de la Berlin a înrăutăţit estimările privind avansul PIB-ului în acest an la 2,6%, din cauza perturbărilor ...
HBO Max a ajuns în Europa, anul viitor se va lansa şi în România
HBO Max a ajuns în Europa, anul viitor se va lansa şi în România
HBO Max, platforma de streaming a gigantului american WarnerMedia, şi-a început marţi lansarea progresivă în Europa, ...
Valeriu Gheorghiţă: Acoperirea vaccinală în Bucureşti este la aproape 60%
Valeriu Gheorghiţă: Acoperirea vaccinală în Bucureşti este la aproape 60%
Rata de acoperire vaccinală în Bucureşti este de aproape 60% iar în Cluj de 52,3%, a anunţat, marţi, într-o conferinţă ...