Conducerea FMI ar duri o prelungire a perioadei de negocieri post-Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană, Londra însă refuză

Şefa FMI a pledat pentru o extindere a termenului care să permită negocierea relaţiei post-Brexit a Uniunii Europene cu Regatul Unit, pentru ca aceasta să nu se adauge la "incertitudinea" creată de pandemia de coronavirus, dar Londra a respins joi această idee, potrivit France Presse, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 14:55
Conducerea FMI ar duri o prelungire a perioadei de negocieri post-Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană, Londra însă refuză

„Sper cu adevărat că decidenţii se gândesc pretutindeni să reducă incertitudinea. Este destul de dificil aşa, să încercăm să nu facem lucrurile mai dificile”, a argumentat directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva (foto), într-un interviu publicat de BBC joi.

La întrebarea dacă ea ar recomanda o prelungire a datei limită a negocierilor comerciale eurobritanice, Georgieva a răspuns că „sfatul ei ar fi să se caute modalităţi de a se reduce acest element de incertitudine în interesul tuturor” şi nu de a se accentua „o recesiune mondială de amploare nemaivăzută în viaţa noastră”.

Un purtător de cuvânt al guvernului lui Boris Johnson a respins totuşi joi orice idee de prelungire a perioadei de tranziţie: „Noi nu vom cere prelungirea şi dacă UE o va cere, vom răspunde negativ. Extinderea tranziţiei nu va face decât să prelungească negocierile şi incertitudinea pentru întreprinderi şi să întârzie momentul când ne vom putea controla frontierele”.

„Aceasta ne-ar găsi legaţi de legislaţia UE la ora la care avem nevoie de supleţe legislativă şi economică pentru a gestiona răspunsul britanic la pandemie”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, fără a preciza unde se face resimţită această nevoie în raport cu reglementările europene.

Miercuri, negociatorii Londrei şi Bruxellesului indicaseră că discuţiile asupra noii relaţii între UE şi Regatul Unit după Brexit vor fi reluate la 20 aprilie „cu scopul de a realiza progrese reale şi tangibile” până în iunie.

Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, speră să încheie cu UE un acord asupra viitoarei relaţii până la 31 decembrie, când tranziţia post-Brexit va lua sfârşit şi când toate reglementările comerciale europene nu vor mai fi aplicate de Londra.

Discuţiile au fost suspendate din cauza coronavirusului după prima şedinţa de lucru la începutul lunii martie. Cele două întâlniri următoare au fost anulate, astfel încât a rămas un interval de timp din ce în ce mai scurt pentru a se ajunge la un amplu acord.

Michel Barnier, negociatorul UE, care fusese diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, şi-a reluat activităţile la Bruxelles la începutul săptămânii şi ultimele sale discuţii cu omologul său britanic David Frost au fost calificate în comun drept „constructive”.

Un Brexit fără acord negociat ar face reglementările OMC să intre în vigoare între cele două părţi cu revenirea la taxe vamale ridicate şi la bariere vamale.

Şefa FMI, fostă vicepreşedintă a Comisiei europene, a lăudat de altfel măsurile coordonate şi luate rapid de Banca Angliei şi de Trezoreria britanică drept răspuns la turbulenţele economice generate de epidemia noului coronavirus, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele șase luni ale anului trecut
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele ...
Grupul de companii Teilor Holding S.A., care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, raportează venituri......
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat vineri viitoarea eliberare a unor licenţe pentru exploatarea de petrol ...
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres anunță că a dat startul procesului de recrutare pentru fabrica pe care ...
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul ...