Conducerea nechibzuită şi depăşirea vitezei au crescut riscul de accidente în România

România este un stat unde haosul din trafic demarează în fiecare zi mai ales în marile orașe, iar șoferii sunt obligați să aibă asigurare auto RCA. Aici, numărul de accidente a crescut și asta din cauza mai multor factori precum: consumul de alcool, tensiunea și nervozitatea șoferilor, indisciplina la volan, încălcarea regulilor de circulație, neatenția șoferilor în trafic și altele.
Ion Dobreanu - mar, 18 apr. 2023, 18:46
Conducerea nechibzuită şi depăşirea vitezei au crescut riscul de accidente în România

An de an, accidentele de mașini sunt o întâmplare frecventă în societatea actuală. Statisticile arată că în 2022, România ocupa locul 1 la accidente rutiere și avea un număr record de victime. Unele dintre aceste accidente au fost minore, dar există și multe accidente catastrofale.

Drumurile din țara noastră sunt foarte aglomerate, iar mașinile produc uneori accidente forte grave, care au loc în special din cauza vitezei foarte mari. Există mai multe motive pentru care au loc accidente de mașini în România, care țin și de comportamentul șoferilor și de sănătatea acestora. Șoferii pot fi neatenți pe drumuri la volan, pentru că:

  • sunt prea obosiți pentru a conduce
  • sunt distrași de ceva
  • sunt sub influența drogurilor sau a alcoolului
  • ajung în situația de a suferi probleme grave de sănătate în mod subit.

Șoferii care nu-și întrețin mașinile și au probleme la acestea sunt considerați vinovați în caz de accident. Dacă mașina are anumite piese defecte, care duc la un accident, atunci șoferul care a condus-o poate fi tras la răspundere. Astfel de situații pot fi soluționate de obicei cu ajutorul unui avocat cu experiență în accidente auto, care va analiza toate aspectele pentru a avea sorți de izbândă în instanță.

Șoferii sunt sfătuiți să practice conducerea defensivă, pentru a putea vedea pe oricine conduce imprudent în trafic. Ei trebuie să fie foarte atenți pe drum, pentru a preveni eventualele coliziuni și a reduce șansele de a fi implicați în accidente.

Dacă un șofer ar putea fi beat și face un accident în care un alt șofer este implicat, iar apoi fuge de la locul accidentului, acesta care a suferit daune trebuie să contacteze poliția, mai ales dacă cineva a fost rănit sau vătămat. Ideea este că accidentul trebuie raportat, mai ales dacă este unul grav.

Asigurarea RCA va acoperi daunele în caz de accident, despăgubirile vor fi încasate de persoanele care au fost păgubite din culpa ta. Încheierea asigurării RCA este obligatorie în România pentru a circula cu mașina pe drumurile publice; prin urmare șoferii trebuie să cumpere această poliță chiar dacă prețurile ei au crescut. Ei fac comparație la tarifele pentru polițele RCA oferite de societățile de asigurare autorizate în acest scop și astfel pot obține în timp scurt, online, cel mai ieftin RCA.

Șoferii pot ține cont și de alte aspecte pentru a plăti mai puțin pentru polițele RCA. În primul rând ei pot beneficia de anumite reduceri, dacă vor conduce prudent în trafic și deci ar trebui să fie atenți și la sistemul Bonus-Malus. Prin acest sistem se încadrează fiecare mașină într-o clasă de Bonus sau de Malus, respectiv se recompensează șoferii care nu au accidente la activ și se penalizează șoferii care au generat coliziuni și daune. Prin Bonus-Malus se pot obține reduceri de până la 50% la polițele RCA, sau penalizări de până la 80% la polițe în caz de accidente. Clasa Bonus-Malus la fiecare autoturism se schimbă în fiecare an, pe baza daunelor produse anul anterior.

Pentru a găsi o poliță bună, șoferii pot compara ofertele la companiile de asigurare și urmări dacă ar putea obține o reducere suplimentară de la un anumit broker. De exemplu, asiguratorii oferă reduceri speciale persoanelor care au deficiențe locomotorii. Ofertele lor se pot găsi online, prin compararea tarifelor de la diferite companii. Atât persoanele fizice cât și juridice pot face asta oricând, ziua sau noaptea, pe un calculator, în cel mult 3 minute. Polița se poate plăti cu cardul, iar livrarea ei este gratuită 100% în toată țara.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor și serviciilor pentru utilarea, dotarea și modernizarea spațiilor de......
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...