Conflict în Ucraina: Armata acuză rebelii de atacuri la Doneţk şi în apropiere de Mariupol

Separatiştii proruşi şi-au continuat marţi asaltul asupra aeroportului din Doneţk şi au efectuat atacuri împotriva unităţilor regulate ucrainene în regiunea Lugansk şi în apropiere de portul strategic Mariupol, potrivit armatei ucrainene, citată de France Presse.
Economica.net - mar, 07 oct. 2014, 10:38
Conflict în Ucraina: Armata acuză rebelii de atacuri la Doneţk şi în apropiere de Mariupol

‘Rebelii nu încetează tentativele de asalt împotriva aeroportului, continuând să tragă asupra poziţiilor militarilor ucraineni pe teritoriul lor’, a anunţat centrul de presă al armatei ucrainene, angrenate în operaţiunea ‘antiteroristă’ în Est pe contul său oficial de Facebook.

Jurnaliştii AFP aflaţi la Doneţk au auzit în cursul dimineţii detonări puternice şi explozii provenind dinspre aeroport, după un schimb intens de tiruri, luni seara, în aceeaşi zonă.

Acest aeroport strategic se află în centrul luptelor intense de mai bine de o săptămână. Cele două tabere revendică un control cvasitotal asupra acestuia.

În acelaşi timp, baraje ale forţelor ucrainene în orăşelul Sciastie (Fericire), unde se află o centrală ce furnizează electricitate capitalei regionale Lugansk, un alt fief al separatiştilor proruşi, au fost supuse tirurilor.

Armata ucraineană spune că a respins un atac al rebelilor în apropiere de Mariupol, situat pe coasta Mării Azov, în sud-estul Ucrainei.

Aceste atacuri intervin în pofida încetării focului, instaurată la 5 septembrie şi întărită la 20 septembrie, ce ar trebui să permită crearea unei zone-tampon de-a lungul liniei frontului.

Patru civili au fost ucişi luni la Doneţk şi alţi trei în regiunea vecină Lugansk, potrivit autorităţilor locale, un nou semn al procesului de pace fragil.

Conform Ministerului de Externe ucrainean, armistiţiul a fost încălcat de peste 1.200 de ori şi a costat viaţa a 88 de persoane, între care 56 militari şi 32 de civili.

Această situaţie s-a aflat luni în centrul unei discuţii telefonice între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel.

‘Cel mai important este punerea integrală în aplicare a Acordului de la Minsk’, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, adăugând că ‘Rusia trebuie să-şi exercite influenţa într-un mod mai pronunţat asupra separatiştilor pentru a contribui la stabilizare’.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de furnizarea de arme grele separatiştilor şi că a desfăşurat trupe regulate în estul rebel al Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte constant.

‘Continuarea atacurilor de către rebeli ameninţă planul de pace’, a subliniat preşedinţia ucraineană. Potrivit NATO, sute de soldaţi ruşi se află în continuare pe teritoriul Ucrainei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...